New Millennium 2022 – Ősbemutatók és nemzetközi együttműködések, kamarazene magasfokon.

Negyedik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált Budapesten augusztus 25-30. között.

A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított programsorozat a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek felkarolását helyezi középpontba az ismert kamarazenei repertoár mellett külön figyelmet fordítva a kortárs szerzőkre és a nemzetközi művésztalálkozásokra.

Ebben az évben először a New Millennium Nemzetközi Akadémia szakmai programja is csatlakozik a sorozathoz. A nyitókoncerten a V4 Vonósnégyes debütál a Magyar Zene Házában az együttes számára írt új, kortárs művek bemutatásával.

new millennium

A fesztivál további eseményeinek a Régi Zeneakadémia és a Festetics Palota ad otthont, többek között olyan művészekkel, mint Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt), vagy Josu de Solaun (zongora), illetve a visszatérő művészek közül Georgy Tchaidze (zongora) Bartosz Koziak (cselló), Haruka Nagao (brácsa), Győri Noémi (fuvola), Bábel Klára (hárfa) és a fesztiválalapító, Miranda Liu (hegedű). A részletes programról ITT  tájékozódhatnak az érdeklődők.

Unikális nemzetközi együttműködésre kerül sor a fesztivál nyitóestjén, pénteken este a Magyar Zene Házában, ahol a fesztiválalapító kezdeményezésére az elmúlt évben frissen megalakult V4 Vonósnégyes – Miranda Liu (HU/USA) 1. hegedű, Daniel Rumler (SK) II. hegedű, Tomaš Krejbich (CZ) brácsa és Bartosz Koziak (PL) cselló – ad koncertet.

A kvartett Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország figyelemre méltó művészei és zeneszerzői közötti együttműködésre összpontosít, a múlt és a jelen zenéjét a régió és egész Európa neves fesztiváljain bemutatva. A kvartett célja, hogy kulturális gazdagodást hozzon létre a V4-országokban, és a V4-országok zenészeit és zeneszerzőit bemutassa.

Az együttes és egyben az együttműködés magyarországi debütálására a IV. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál nyitókoncertjén kerül sor, ahol Antonín Dvořak utolsó vonósnégyese mellett négy ősbemutató is hallható lesz. Jiří Kabát (Csehország), Kuba Krzewiński (Lengyelország), Iris Szeghy (Szlovákia) és Vajda Gergely (Magyarország) a vonósnégyesnek dedikált műveit tűzi műsorra a kvartett.

A további napokon délutáni és esti koncertekre várják a közönséget. A műsorban megemlékeznek a zenetörténet aktuális évfordulóiról, valamint az ismert kamarazenei repertoár mellett ritkán hallott műveket tűznek műsorra.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

„A műsorválasztással – ahogy az egész fesztivállal is – az volt a célunk, hogy a kamarazenélés örömébe a közönséget is bevonjuk, nemcsak az ismert és kedvelt művekkel, hanem teret adva kortárs, vagy ritkán hallott szerzőknek is. Nagyon boldog vagyok, hogy az általam alapított nemzetközi akadémia szakmai programja mellett – amely idén csatlakozik a fesztiválhoz – a fesztiválprogramba is különleges művészeket tudtunk meghívni.

Annak különösen, hogy a régóta szervezett és mindannyiunk számára művészileg nagyon inspiráló együttműködésünk a V4 vonósnégyessel most meg tud valósulni, több koncerten is játszhatunk együtt. Ezzel a kvartettel kortárs művek létrejöttét tudjuk támogatni, ami mindannyiunk számára fontos, és amelyre az idén négyéves fesztiválunk keretein belül korábban is nagy figyelmet fordítottunk a nemzetközi zeneszerzőverseny meghirdetésével.” (Miranda Liu)

A szombat délutáni koncerten Johannes Brahms halálának 125. évfordulójára tisztelettel ad szólókoncertet a versenygyőztes spanyol-amerikai zongoraművész, Josu de Solaun a Régi Zeneakadémián. Ő az egyetlen olyan spanyolországi zongoraművész, aki megnyerte az Enescu- és az Iturbi-versenyt is, és az áhított bukaresti díj elnyerése után meghívást kapott a spanyol király és királynő privát fogadására a királyi palotába. Szólistaként is a legnevesebb zenekarokkal játszott együtt, így öröm, hogy idén fesztiválunkon üdvözölhetjük.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Szombaton este a Régi Zeneakadémián a romantika korszakából válogatta műsorát az öt fellépő remek művész: Miranda Liu (hegedű), Győri Noémi (fuvola), Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt) és Georgy Tchaidze (zongora). Elhangzik egy-egy mű Brahms és Dvořak, valamint Amy Beach, Clara Schumann és Alekszandr Szkrjabin életművéből.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

A vasárnap délutáni koncerten a magyar kortárs zenei színtér nemzetközileg is elismert Kossuth-díjas zeneszerzője, zenepedagógusa Eötvös Péter művei hangzanak el a Festetics Palota Tükörtermében, ezzel tisztelegve a szerző életműve előtt.

Vasárnap este a Festetics Palota Tükörtermében elhangzik Dohnányi Ernő ritkán játszott Desz-dúr vonósnégyese, amely a kamarazenei repertoár egyik gyöngyszeme, ám hosszúsága és nehézsége miatt ma már ritkán hallható a koncerttermekben. A műsor további programja is igazi unikum: Bedřich Smetana: Moldova szóló hárfára, Mikhail Mchedelov: Variációk egy Paganini témára és Ludwig van Beethoven: D-dúr szerenád.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Hétfő délután Georgy Tchaidze zongoraművészt üdvözölhetjük a Régi Zeneakadémián, aki Franz Schubert: f-moll Impromptu-jét és Beethoven: “Hammerklavier” szonátáját szólaltatja meg. Az orosz származású, és több mint 10 éve Berlinben élő zongoraművész debütálása óta visszatérő vendége a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak.

A fesztivál záróeseményén, hétfőn este a Régi Zeneakadémián Dohnányi: c-moll zongoraötöse hangzik el, valamint César Franck: A-dúr szonáta és Beethoven: B-dúr triója is szerepel műsoron. Fellép többek között a V4 Vonósnégyes, Miranda Liu hegedűművész, Bartosz Koziak gordonkaművész Lengyelországból, Pálfi Csaba klarinétművész és Josu de Solaun spanyol-amerikai zongoraművész.

A délutáni koncertek 17.00 órakor, az esti koncertek 19:30-kor kezdődnek.

Jegyek és bérletek a fesztivál weboldalán

 

 

Hasonló cikkünk:

V. Fővárosi Palotakoncertek – 10 éves a Magyar Kamarazenekar

 

Hozzászólások