Népművészeti mesterremekek kiállítása a Húsvétolón – 2018. március 31-én, szombaton a régi Városi Mozi előtti téren tartja a gazdag programválasztékot kínáló Húsvétoló rendezvényét a Hírös Város Turisztikai Központ.

A sokszínű családi, hagyományőrző programokat kínáló esemény egyik fénypontja és igazi ékessége lesz a 48 alkotó mesterremekét felvonultató Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállítása, amelynek megnyitójára 10.45-kor kerül sor az aulában. Köszöntőt mond Hörcsök Imre, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője és az Értékmegőrzési Bizottság elnöke. Megnyitó beszédet tart Szabó Károlyné, a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület elnöke. Ezt követően Kristóf Márta mézeskalácskészítő Népi Iparművész bemutatózik.

A rendezvény ideje alatt az egyesület számos tagjának alkotásai megvásárolhatóak az Aranyhomok Portéka Vásáron. A kiállítás egész áprilisban ingyenesen látogatható a Hírös Város Turisztikai Központban, a jegypénztár nyitvatartási idejében keddtől péntekig 13.00-17.00 óra között és a színházi előadások alkalmával is.

A közel 180 főt számláló kecskeméti székhelyű Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület a térség tárgyi népművészettel, kézművességgel foglalkozó alkotóinak összefogásaként 1982-ben jött létre. A művészek között megtalálhatóak hímzők, szövők, fafaragók, fazekasok, játékkészítők, mézeskalácskészítők, kékfestők, kosárfonók, nemezkészítők, akik megtestesítői a népi hagyományőrzésnek, és tevékenységükkel hozzájárulnak a paraszti tárgykultúra ápolásához és továbbviteléhez.

Az egyesület több tagjának munkásságát neves kitüntetésekkel ismerték el; többek között Népi Iparművész kitüntetéssel, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel és Népművészet Mestere kitüntetéssel díjazott alkotók is szerepelnek az egyesületi tagok között. A szervezet elnöke 2017-től a Nagykőrösi Szövő Kaláka vezetőjeként is tevékenykedő Szabó Károlyné.

A kiállításon látható alkotások mindegyike természetes anyagokból, kézzel készített, a népi kultúrából, az ősök tudásából gyökerezett termék, s nem csupán díszítő funkciót töltenek be, hanem a kor ízléséhez adaptálva ma is praktikusan használhatóak, amelyekben a népművészet tovább él.

Szeretettel várják az érdeklődőket e különleges figyelemmel megmunkált, egyedi kézműves műremekek megtekintésére! Az egyesület honlapja ITT elérhető. A Hírös Város Turisztikai Központ rendezvényeiről pedig ITT tájékozódhatnak.

 

 

 

Hozzászólások