A Szabadszállás Jövőjéért Egyesület sikeres rendezvénye volt a 2016. február 27-én lezajlott 2. Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál.

A rendezvényünk sikeréhez, színvonalához, a résztvevők sokaságához 43 csapat (4-6 fős), + kb. 2300 vendég, egy tucatnyi termékbemutató és árusító: füstölt sertéshús és töltelék készítmények, pálinka, bor, zöldségfélék, házi készítésű tejtermékek, sajtok, gasztro-kulturális bemutatók is hozzájárultak. A nagyszabású rendezvényünknek a város tulajdonában és szívében lévő Piactér: az 500 m2–es csarnoképület és 1 db 300 és 1 db 800 m2-es felállított sátor adott helyet, összességében közel 2 hektár területen.

A jó hangulatról a helyi és a szomszéd településről érkezett hagyományőrző néptánccsoportok, valamint a népszerű 3+2 együttes gondoskodott. A kolbásztöltő fesztivál nemzetköziségét pedig a németországi Sönenberg-Kübelgberből (Szabadszállás testvérvárosa) érkezett városvezetők csapata és a Szerbiából érkezett csikériai versenyzők részvétele adta. De számos csapat nevezett Bács-Kiskun megye más településeiről is.

A fesztiválon versenyző csoportok (családi, baráti és munkatársi közösségek) által elkészített kolbászok minősítését Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke által vezetett zsűri értékelte. A „Szabadszállás Város Kolbásza 2016” címet a Csikér Menti Haspókoknak ítélte oda.
De ezen kívül számos bronz, ezüst, arany minősítést is kiosztottak. Különdíjakat adtak át a „Leghigiénikusabb, a Legvidámabb csapat, a Legszebb munkaasztal, a Legkreatívabb csapat, Legszebb színű kolbász” csapatoknak, illetve megválasztották a fesztivál „Kolbász királynőjét” is.
Ugyancsak ebben az időpontban rendezték meg az „Egy szelet Szállás” versenyt, ennek keretében dőlt el, hogy ki készíti el Szabadszállás legjobb házi süteményét. A szakmai zsűri az ízek harmóniáját, a sütemény esztétikáját, látványát, az ötletességet, az egyediséget, hagyományosságot értékelte.

Összességében egy rendkívül színvonalas, közösséget formáló, hagyományokat ápoló, a sertéshúsból készített magyar ízeket bemutató és népszerűsítő rendezvény volt Szabadszálláson 2016. február 27-én.

2017-re vonatkozó terveink:

A 2016-os rendezvényt tovább fejlesztve a 3. Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál”-ra tervezünk meghívni általános és középiskolai gyermekcsoportokat, különösképpen az addig létrehozandó Petőfi Sándor nevét viselő Oktatási Intézmények Országos Szövetsége szervezésében. Ennek fő küldetése a Petőfi Sándor és József Attila Szabadszálláshoz való kötődésének és a hagyományőrzésének az elmélyítése a felnövekvő fiatal generációkban. A gyermekek részére külön versenyt hirdetünk meg, és a fődíj egy osztálykirándulás költségeinek vállalása határon túlra: Erdélybe, Kárpátaljára, Felvidékre vagy Délvidékre.
Továbbá célunk a fesztivál országos méretűvé fejlesztése, a versenyző csapatok szélesebb körű szervezése, és ennek érdekében a térségben lévő szálláshelyek feltérképezése is. Mindezt együttvéve úgy véljük, hogy jól összekapcsolható a fesztivál hangulata a hagyományőrzéssel és ápolással, a gasztro-kultúrával, közösségformálással!

Müller Zoltán SZJE elnök

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások