Hatfős portugál üzleti delegáció látogatott a napokban Kecskemétre azzal a céllal, hogy – elsősorban a műanyagipar és az autóipar területén tevékenykedő – magyarországi vállalkozásokkal hozzon létre patnerkapcsolatot.

A Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete kereste meg az AIPA Nonprofit Kft.-t, mint az AI3PA Akkreditált Klaszter klasztermenedzsment szervezetét azzal, hogy portugál üzletemberek egy csoportja olyan térségi vállalkozásokkal folytatna együttműködést, amelyek foglalkoznak műanyag fröccsöntéssel és elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a fröccsöntőszerszámokat esetleg portugál partner tervezze és gyártsa számukra. A delegációt Gaál József alpolgármester fogadta a kecskeméti Mercedes-Benz gyárnál.

– Az AI3PA klaszter menedzsment szervezete nagy hangsúlyt fektet klasztertagjainak export fejlesztésére, illetve az export fejlesztési tapasztalatok megosztására a tagvállalatoknál – fogalmazott Böszörményi Beáta klasztermenedzser. – A közös üzleti találkozók szervezése, a közös projektek kialakításának segítése, a jó gyakorlatok megosztása, a tapasztalatszerzés, és a tapasztalat csere egyaránt kiemelt célunk. Fontos tehát számunkra, hogy a portugál gyártó cégeket megfelelő partnerekkel hozzuk össze.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az AI3PA klaszterhez tartozó tagvállalatainknál közel 4700 ember dolgozik, a vállalkozások együttes árbevétele meghaladja a 180 milliárd forintot, ebből kiemelkedően magas (40%) az export árbevétel aránya. A további növekedés támogatása érdekében közös külföldi piacokon történő megjelenésekre, közös marketing kialakítására törekszünk klasztertag vállalatainkkal. Szeretnénk a klaszteren belül egy jól működő vállalkozói közösséget kialakítani, ahol vállalataink egymással, vagy akár más klaszterekkel innovatívan együttműködve közös terméket, szolgáltatást, technológiát tudnak létrehozni, működtetni és értékesíteni, kihasználva a közösen végzett munkából fakadó előnyöket.

– Alapvetően mi Portugáliában úgy gondoljuk, hogy ha a cégek nem fognak össze, nem működnek együtt partnerként, akkor nincs jövője az ágazatoknak – fogalmazott Gaál József alpolgármester úrnak Joaquim Pimpão, a Portugál Nagykövetség kereskedelmi és gazdasági tanácsosa, aki úgy véli, Kecskeméten vannak a legjobb helyen az autó- és műanyagipari együttműködéseik európai kibővítéséhez.

Magyarországon az elmúlt évtizedben indult meg látványosan a klaszter alapú vállalati együttműködések fejlődése, sok esetben uniós és hazai pályázati forrásoknak köszönhetően. Bízhatunk tehát benne, hogy a folyamatos technológiai felzárkózásnak, valamint az AI3PA klaszter működésének köszönhetően a közeljövőben több hasonló külföldről érkező érdeklődés is lesz a térségben működő magyar termelő vállalatok iránt.

Klaszter tagvállalatok, akikkel találkoznak:

• Kaloplasztik Műanyag- és Gumiipari Kft., Kalocsa
• Som-Plast Műanyagfeldolgozó Kft. Kecskemét
• Kunplast – Karsai Zrt. Kiskunfélegyháza

Delegáció tagjai:

• CEFAMOL – Portuguese Association for the Moulding Industry (https://www.cefamol.pt/) / Manuel Oliveira (a szövetség főtitkára)
• MOLDES RP (https://www.moldesrp.pt/en/) / Mafalda Rodrigues
• MOLDIT (https://www.moldit.pt/) / Sérgio Fernandes
• PRIFER (https://www.prifer.pt/web1/zp/tpl1/id2/index.asp) / Luis Zilhão
• Joaquim Pimpão, kereskedelmi és gazdasági tanácsos úr – Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete
• Gulyás Zsolt – kereskedelmi titkár – Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete

 

 

Hozzászólások