A 14. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági találkozó keretében Kecskeméten július 3-án megnyílt  a határon túli óvónők Csillagszemű tábora. Ez a 13. alkalom, idén 18 óvónő érkezett a Vajdaságból, Erdélyből és a Felvidékről.

 

csillagszemu1

 

A Csillagszemű tábor megnyitóját vasárnap délelőtt tartották a Városháza dísztermében. A résztvevőket először Hörcsök Imre, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékmegőrzési Bizottságának elnöke köszöntötte, aki történelmi fájdalomnak nevezte, hogy úgy kell fogalmaznia, határon túli óvónők. A képviselő hangsúlyozta, felbecsülhetetlen értékű, nemzetmentő munkát végeznek az óvónők, hogy a határon túl is megmaradjon az anyanyelv, a zenei kincs, a kulturális örökség.

Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, fesztiváligazgató kiemelte: a tábor ahhoz nyújt segítséget, hogy a résztvevők hogyan tudjanak még jobban magyar óvónők lenni. A programból erőt meríthetnek nemcsak szakmailag, hanem lelkileg is.

A résztvevők közül a Vajdaságból érkezett dr. Szőke Anna felidézte azokat az időket, amikor kapcsolatba került az Európa Jövője Egyesülettel, és méltatta a tábor jelentőségét. Sipos István máramarosszigeti nyugalmazott református esperes arra kérte a jelenlévőket, hogy egyperces csenddel emlékezzenek Farkas Gáborné Andreára, aki a gyermektalálkozó kísérőrendezvényeként életre hívta a Csillagszemű tábort.

 

csillagszemu2

 

A határon túli óvónők a héten ellátogatnak több kecskeméti óvodába, ahol módszertani bemutató foglalkozásokat tekintenek meg, felkeresik a Szórakaténusz Játékmúzeumot és Műhelyt, kézműves technikákat sajátítanak el, de belefér a programba egy kirándulás is a Varga tanyára.

Az óvónők részt vesznek a fesztiválra érkező határon túli csoportok „Magyarország öröme” című programjában pénteken, valamint az Európai Piknik Napon szombaton, a Csalánosi parkerdőben. Esténként pedig élvezhetik a fesztiváli forgatagot.

 

Hozzászólások