Music ül a fűben – A ZeneMűvek, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Millenáris létrehozta Magyarország első komolyzenei piknikjét, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg 2021. augusztus 18-án, 19:30-kor a Nemzeti Táncszínház előtt.

music ul a fuben

A music ül a fűben című esemény mindenki számára nyitott, a belépés díjtalan. A koncerten Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell két fiatal zenepedagógus mutatja be új kezdeményezésüket, a ZeneMűvek misszióját személyes élményeiken és a műsor darabjain keresztül.

A programot a “Mi vagyunk a ZeneMűvek” alcímmel hirdették meg, ugyanis ezt az új vállalkozást fogja ismertetni Seidl Dénes trombitaművész és Dénes-Worowski Marcell karmester.

Azért indították el ezt a kezdeményezést 2020-ban, hogy egyesítsék a szórakoztató jellegű előadásokat a komolyzenei kultúrával (és Magyarországon is meghonosítsák a külföldön már ismert ‘edutainment’ műfajt). Céljuk, hogy eszközt adjanak a fiatal hallgatóság kezébe ahhoz, hogy a zenehallgatás és a koncertre járás tartalmasabb, személyesebb és komplexebb élménnyé váljon, ezzel adva a komolyzene és az ifjúság viszonyának új narratívát. A ZeneMűvek kulcsa a közvetlenség és a közérthetőség, mindez humorral fűszerezve, amelyet a komolyzenei piknik során élőben is megtapasztalhatnak a résztvevők.

„A koncert műsora nagyon színes, Mozarttól kezdve Griegen át Dukas-ig a zeneirodalom legjavából szemezgettünk. Mindezt összefogja egy közös pont: mi, a ZeneMűvek, és az út, amely a zenei élményig vezet” – mondta Marcell. Dénes hozzátette, hogy komolyzenei könnyűlovasságként tekintenek magukra, akik elvezetik a közönséget a zenei élményig.

A ZeneMűvek legelső saját projektje a Koncert Plusz volt, amely már négy éve állandó kísérője a MÁV Szimfonikus Zenekar bérletes hangversenyeinek a Zeneakadémián. A program olyan fiatal egyetemista hallgatóknak szól, akik részt vesznek Budapest kulturális életében.

A Koncert Plusz előadássorozat mellett a ZeneMűvek a MÁV Szimfonikus Zenekarral egy új bérletes koncertsorozatot is bemutat a 2021/2022-es évadban A Zene Showja címmel, amelynek helyszíne az Akvárium Klub lesz. A koncertek az interjú és hangverseny műfajának kombinációját alkotják, ahol egy-egy meghívott hírességgel járják körbe a fiatalokat érdeklő témákat. Például párkapcsolati pszichológia, ökológiai válság kezelése a hétköznapokban, függőségek stb., és reflektálnak rájuk nemcsak a klasszikus hangverseny-repertoár, de a kortárs zene remekműveivel is.

A koncertsorozat célja, hogy az intellektuális tartalomnak a zene a beszélgetés közben adjon művészeti kontextust, és ezáltal segítse a komolyzene hétköznapi aktualitásának felfedezését.

2021 nyarán indult a ZeneMűvek első podcastja, a FilmZenész, amelyben zenészekről vagy zenéről szóló filmeket elemeznek a műsorvezetők. A koncert műsorának összeállítói a podcaston elemzett filmek zenei palettájából is merítettek. A Millenárison ismert filmek betétdalai is felcsendülnek majd. A koncert mindenki számára nyitott, a belépés ingyenes.

Bővebb információ az eseménnyel kapcsolatban a Facebook eseményben olvasható.

A tavalyi koncert összefoglaló videója – Music ül a fűben:

 

Forrás: ZeneMűvek kommunikáció

 

Hasonló cikkünk:

MÁV Szimfonikusok – Online koncert a Magyar Kultúra Napja előestéjén

 

 

Hozzászólások