Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét meghívta hivatalos válogatásába (Sélection officielle) a 67. Cannes-i Filmfesztivál. A rangos válogatást több mint 1800 benevezett játékfilmből állították össze a szervezők.


A Fehér Isten a fiatal rendező hatodik filmrendezése, mely a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválon, Cannes-ban látható először. Mundruczó ezzel ötödször is bekerült a cannes-i hivatalos válogatásba, ami életkorát tekintve világviszonylatban is nagyon ritka. A világpremier május 17-én szombaton, a fesztivál leglátogatottabb napján lesz a cannes-i fesztiválpalotában, az alkotók és a szereplők jelenlétében.

A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik.


Egy új törvény szerint minden keverék kutya után különadót kell fizetni a kutyatartó állampolgároknak. Ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni kutyáját apjától, az is utcára kerül. Hagen és Lili reménytelenül keresik egymást a ködös budapesti utcákon. Miközben a lány kezd beletörődni sorsába, a kutya rájön, a nagyváros dzsungelében a túlélés egyetlen záloga, ha megszűnik lojális lenni korábbi barátai, az emberek felé. Kisemmizett fajtatársai között talál menedéket. A hontalan kutyáknak egyetlen válaszuk marad mindarra, ami velük történt: a lázadás szabadsága. Hagen a nincstelen felkelők élére áll és a kutyák a város ellen indulnak. Amint Lili meghallja a távolból a falka ugatását, tudja, ő az egyetlen, aki képes lehet megállítani a vérengzést…

A cannes-i filmfesztiválon bemutatott Johanna, Delta és Szelíd teremtés című alkotásokat is jegyző Mundruczó következő filmjével újra kívánja gondolni a melodráma, a thriller és a kalandfilm műfaját. „A Fehér Isten című filmmel vállaltan az a célom, hogy egy szélesebb közönséget szólítsak meg a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével. Tulajdonképpen egy érzelmes filmet szeretnék, ami filozófiai kérdéseket vet fel a felsőbbrendűségről és a felelősségről. Ahogyan azt J.M. Coetzee is mondja: “Ez az egyetlen létező élet. Amin az állatokkal osztozunk.” – idézi a kortárs európai művészet meghatározó alakjaként számon tartott 39 éves alkotó.


A Fehér Isten című film forgatókönyvét Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A filmet sok izgalmas fiatal alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőr színész, a további szerepekben többek között Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

                         

Az 50 napos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a 200 szereplő kutya részvétele. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött, Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével. A Los Angeles-i szakember, aki olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő, a Kutyám Jerry Lee vagy a Cujo, ezúttal Halász Árpád magyar állatidomárral együtt dolgozott. A kutyákkal való együttműködés igazi kihívás volt mindenki számára. A forgatás során az alkotók megtapasztalhatták, hogy valóban a kutya az ember legjobb barátja.

Bővebb információ a fesztiválról

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap sajtóközleménye

Fotó: Proton Cinema, Rév
Marcell

2014. május 2.

Hozzászólások