Papírszínház – Online színházi előadások az Apor Vilmos Katolikus Főiskola online szakmai napján 2021. május 14-én óvodásoknak és kisiskolásoknak.

A Magyarországon másfél évtizede megjelent, japán gyökerű kamishibai-papírszínház lehetőségeinek bemutatásával, a képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógia jelentőségével és a műfaj sokoldalúságával foglalkozik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola online szakmai napján 2021. május 14-én.

Az előadók között nemcsak művészeti és pedagógus szakemberek, hanem gyerekek is lesznek, a szakmai beszélgetéseket kísérő kisebb színházi online előadásokra pedig várják az óvodásokat és kisiskolásokat is.

A pedagógusképző intézmény oktatói és hallgatói számára különösen fontos az irodalmi-művészeti nevelés, a képzeletfejlesztés, a gyerekekkel való kommunikációs formák minél szélesebb körű megismerése, felhasználása.

A képekkel való történetmesélés, a vásári képmutogatás, a japán kamishibai hagyományait felhasználó kamishibai-papírszínház pedig nagyon jól működik az oktatási-nevelési intézményekben.

Nemcsak úgy, hogy a pedagógus mesél a gyerekeknek, hanem úgy is, hogy a diákokat új történetek kitalálására, előadására és alkotására ösztönzi.

papirszinhaz

A papírszínháznak köszönhetően nincs szükség az olvasás megszakítására, a könyv körbeadására, mert a mesélő által a fakeretben mozgatott nagyméretű képek folyamatosan változnak.

A lapok hátulján található szöveget színházi hatásokkal kiegészítve adja elő a mesélő, miközben senki nem marad le a vizuális élményről, a képeket mindenki látja. A figyelem így egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében a május 14-én, pénteken megrendezett szakmai nap kerekasztal-beszélgetésén irodalomtudós, szerkesztő, képzőművész, előadóművész, színházi alkotó és drámapedagógus szakemberek mutatják be a műfaj sokoldalúságát és pedagógiai jelentőségét. A színházi, formai kiteljesedésének irányaival is találkoznak a szakmai programon résztvevők.

Hivatásos előadóművészek, pedagógusok, diákok pedig kisebb online színházi előadásokat adnak majd elő a nézőknek, amelyekre szeretettel várják a gyerekek, családok, óvodák, osztályok jelentkezését.

„Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán több évtizede működik drámapedagógus képzés, az intézmény bábjáték oktatásában is kiemelt és országosan is egyedülálló feltételekkel rendelkezik. Ezért is fontos számunkra, hogy a Magyarországon másfél évtizede megjelent papírszínházi műfajról pedagógiai és művészeti szempontból is beszéljünk, a téma sokoldalúságát bemutatva” – mondja Székely Andrea, az AVKF művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse.

„Az online program nemcsak a pedagógusoknak, gyerekszínházzal, gyerekirodalommal foglalkozó művészeknek, könyvtárosoknak szolgálhat nagyon hasznos információkkal, de a külön megjelölt színházi előadásokat nagy szeretettel ajánljuk a gyerekeknek – óvodásoknak és kisiskolásoknak – és a családoknak is!”

Regisztráció Itt.

Program

 • 9.00 Megnyitó – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
  Köszöntő – Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora
 • 9.05 Vásári képmutogató játék: Gulyás Miska és Káposzta Sára históriája – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
 • 9.15 Előadások a papírszínház műfajról
  A program céljainak bemutatása – Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse
  A családi papírszínház bemutatása – Fekete Anetta muzeológus, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
  A rút kiskacsa családi színház eszközeinek bemutatása – Bartha Kata bábművész
  A Csimota papírszínház bemutatása – Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó
 • 10.00 Előadások gyerekcsoportnak (A produkciókat ajánljuk az óvodások és kisiskolások számára)
  Pöttyös Nap – Csupics Nikolett, pedagógus
  Só – Revuczky Nóra, bábművész (Délibáb Színház)
  10.30 A kék ló – Farkas Márta pedagógus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
  A gomba alatt – Féjáné Demeter Dorina, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
  10.45 A papírszínház a pedagógiai munkában – Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)
  11.25 Hazudós mese – Benyó Réka, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
  A csillagszemű juhász – Rákóczi Barbara, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
 • 11.30 Szünet
 • 11.50 Előadások a szakmai közönségnek (gyerekek mutatják be saját alkotásaikat)
  A nyúl és a paci eltűnt töke – Surányi Lili középső csoportos óvodás
  11.55 A Budai Rajziskola diákjainak előadásai
  A Muminok mindennapjai, Az irodai dolgozók mindennapjai – Rácz Sári
  Folti és a farm – Albert Lilla
  A szegényember és a kutyácska – Diószeghy Pál
  Dr. Medvegyev rendel: hétfőtől szombatig – Hauer Hanna
  A háromlábú kiscica – Pőcze Noémi
  12.15 A sárga macska – Kopányi Alíz, Arany János Gimnázium, 9. évfolyam
 • 12.25 Ebédszünet
 • 13.00 Kerekasztal-beszélgetés a felmerülő gondolatokról, kérdésekről
  Dr. Zóka Katalin főiskolai tanár, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorhelyettese; Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó; Fábián Noémi képzőművész, tanár (Budai Rajziskola, MOME); Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Cerkabella); Revuczky Nóra bábszínész, drámatanár (Délibáb Színház); a beszélgetést vezeti: Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse
 • 14.00 Szamarabb a szamárnál – az Aranyszamár Színház bábelőadása ONLINE PREMIER!
  Csizmás Kandúr – az egri Harlekin Bábszínház előadásaApor Vilmos Katolikus Főiskola

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, pedagógus- és szociálpedagógus képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi- és jogutódja. Alap- és mesterképzésein államilag elismert BA és MA diplomát ad. De számos szakirányú továbbképzéssel is segíti a már diplomával rendelkezőket.

Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, XXI. századi igényességű campusszal is rendelkezik. A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján katolikus szellemben – de más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, különös hangsúllyal az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.

 

Hasonló cikkünk: 

A táncos bárány – Családi Bábszínház

 

Hozzászólások