Elsajátítani az újraélesztés módszerét nem több mint 15 perc, és ez segít abban, hogy 4 perc alatt megmenthessük valakinek az életét. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. Csatlakozzunk a TEVAgy a Hős! kampányhoz és merjünk mi is életet menteni!

Gyakran nem is gondolunk bele, hogy milyen sok idő múlik el szinte észrevétlenül. Fényképezünk egyet az okostelefonunkkal, majd szűrőkkel tökéletesítjük, és már el is telt 4 perc. Szörfölünk egyet az interneten, elolvassuk ismerőseink napi morgolódását a közösségi oldalon, és már megint eltelt 4 perc. De 4 perc alatt meg tudjuk etetni a kutyát, a hölgyek kisminkelik magukat, a férfiak pedig átfutják a sporthíreket. 4 percet még gondolkodás nélkül várunk a következő metróra, ha az előző nagyon zsúfolt volt, és 4 percig akár sorban is állunk egy doboz szép eperért a zöldségesnél.

Bár 4 perc a hétköznapokban gyorsan elszalad, krízishelyzetben viszont annál többet számít. Ki hinné, hogy ez a bizonyos 4 perc arra is elég lehet, hogy megmentsük valakinek az életét? Mert sohasem tudhatjuk, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy erre kell fordítanunk azt a 4×60 másodpercet. Bajba kerülhet közeli vagy távoli hozzátartozónk, de akárhol, akármikor előfordulhat, hogy valakinek a túlélési, gyógyulási esélyei csakis rajtunk múlnak.Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy ne álljunk tétlenül, és merjünk gyorsan lépni, segíteni, ha vészhelyzetbe kerülünk. Néhány héttel ezelőtt éppen ezért indította útjára a Teva gyógyszercég a TEVAgy a Hős! programját, melynek kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán többéves mentőtiszti szakmai tapasztalatai alapján dolgoztak ki egy bárki számára könnyen elsajátítható újraélesztési taktikát. Megtanulni ezt elég 15 perc, és nem is kell hozzá más, mint egy labda, amelynek segítségével a helyes pumpálási ütemet mindenki könnyedén elsajátítja.

„Mindenkinek az az első gondolata, hogy azonnal tárcsázza a 104-es telefonszámot. Megint mások a szomszédba rohannak segítségért. Pedig a legjobb, amit tehetünk, ha mi magunk leszünk képesek arra, hogy az első 4 percen belül cselekedjünk. Ekkor gyorsan, határozottan döntve, még laikusként is meg lehet menteni egy ember életét” – mondja Klupács Péter.  „A szívleállás következtében leállhat a vérkeringés, és megszűnhet a test oxigénellátottsága. Az oxigén hiánya agykárosodáshoz vezethet, amelynek jele az eszméletvesztés, amely légzési elégtelenséget okoz. Ez az állapot nem tarthat tovább 4-5 percnél, mert az már visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodáshoz vezet” – teszi hozzá Mészáros Zalán.


Ha valakinek a családjában, közvetlen környezetében van szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő beteg, akkor kiemelten fontos, hogy tanulja meg ezt az újraélesztési technikát. De mivel bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy éppen mellette történik valami, így igazából mindenki számára ajánlott a módszer elsajátítása.

Bővebb információ: www.tevagyahos.hu

2014. június 10.