A lakásban bizony lennie kell legalább egy szén-monoxid érzékelőnek. Amikor a fűtési szezon elkezdődik, ez a fajta óvintézkedés életeket is menthet. Évente számos tragédiát lehetne megelőzni egy ilyen elővigyázatos lépéssel.

A szén-monoxid mérgezés ugyanis rendkívül alattomos és veszélyes dolog, aminek a felbukkanását szinte lehetetlen érzékelni. Pontosan ezért fontos az, hogy a kifejezetten erre a célra kialakított riasztó készülékek segítségével valahogy védekezzünk ellene. Jelen bejegyzésünkben tehát a szén-monoxid érzékelők fontosságára igyekszünk felhívni a figyelmet. Továbbá bemutatjuk az eszköz működését, illetve használatát is.

Miért rendkívül veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan és íztelen gáz halmazállapotú anyag, ezért szinte lehetetlen az érzékelése. Belélegezve viszont mérgező, nagyobb dózisban akár halálos is lehet. Az először jelentkező tünetek miatt is nehezebb felismerni magát a problémát. Fáradtság, álmosság, esetleg fejfájás az, amit az ember szén-monoxidot belélegezve érzékel, ezeket a tüneteket pedig könnyű a kimerültség vagy egy megfázás számlájára írni.

Komolyabb mennyiségben a szervezetbe kerülve ájulást okoz. Ha még időben sikerül rátalálni az érintett személyre, akkor minél előbb kórházba kell őt szállítani. Így még orvosolható a probléma. De a leginkább célravezető megoldás proaktívan elébe menni a jelenségnek, és beszerezni az észleléshez szükséges eszközt.

A szén-monoxid érzékelő működése

Az Elektrikstore.hu-nál kapható szén-monoxid riasztó egy elektromos készülék. A beépített szenzorainak segítségével folyamatosan monitorozza a helyiségben található levegő minőségét, valamint az összetételét. Amennyiben a szén-monoxid mennyiségének határérték feletti előfordulását érzékeli, abban a pillanatban jelez.

Mégpedig meglehetősen hangosan teszi mindezt annak érdekében, hogy biztosan érzékeljük a veszélyforrást. A riasztó heves szirénázását hallva gondoskodni tudunk a helyiségben tartózkodókról, ki tudjuk nyitni az ablakot, illetve el tudjuk hagyni a helyiséget.

Hogyan használjuk a szén-monoxid érzékelőt?

A készüléket a falra célszerű felhelyezni, majd pedig be kell kapcsolni azt. Gyakorlatilag ennyit kell tennünk, mindemellett időnként célszerű ellenőrizni az akkumulátor töltöttségét is. Javasolt olyan márkát választani, amellyel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések, és nem tapasztaltak meghibásodást.

Az igazán elővigyázatosak egyszerre két készüléket is szoktak működtetni. Elmondásuk szerint, ha bármilyen oknál fogva az egyik eszköz nem jelez időben, a másik még mindig ott van egyfajta vésztartalékként. Persze lehet azt mondani, hogy ez egy kicsit túlzás. A szén-monoxid mérgezés kapcsán viszont az a valós helyzet, hogy sosem lehetünk eléggé elővigyázatosak.

 

 

Hozzászólások