A Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában megjelent Kovács Ida szerkesztésében a Minden másképp van – Karinthy Frigyes összes fényképe című képes album, melyben összegyűjtötték az írót ábrázoló fotográfiákat. Az album a PIM ajándékboltjában kapható.

Vajon milyennek látta Karinthy Frigyest közvetlen környezete és vajon ő milyennek látta magát? Izgalmasnak játéknak ígérkezik, hogy a kötetben sorakozó sok száz kép között megkeressük az emlékezők által felvázolt Karinthy-arcokat…Jelen fényképkatalógus az eredeti fényképek mellett számos olyan sajtófotót tesz közzé – a teljes képanyag jóval több mint felét -, amelyek Karinthy újságírói munkája hozadékának tekinthetők.

Az itt sorakozó fotók adatainak tanúsága szerint az Est, a Pesti Napló képes melléklete, a Színházi Élet, a Tolnai Világlapja és a Délibáb közli a legtöbb felvételt az íróról….Ikonográfiánk összeállításakor, ahogyan az 1982-es első kiadás esetében is, elsősorban eredeti fényképek regisztrálására törekedtünk, de feladatunknak tekintettük valamennyi forrásértékű – akár nyomtatásban, akár reprodukcióban fennmaradt – fotó összegyűjtését is….Gyűjtőmunkánk során a közgyűjtemények anyagában található fotókon kívül számos magánszemély birtokában lévő fényképnek is nyomára jutottunk…Fényképikonográfiánk 278 különböző felvételt regisztrál, ebből 50 az elmúlt három évtized során került elő.

Kovács Ida

 

A kötet bemutatója:

Január 23. hétfő, 18 óra
Karinthy összes fényképe

Könyvbemutató és irodalmi utazás Karinthy fotográfiái körül
Vendégeink: Dragomán György író; Karinthy Márton író, rendező; Fráter Zoltán irodalomtörténész. Moderátor: Kovács Ida, a kötet szerkesztője.

 

A megjelent kötet az esten 20% kedvezménnyel kapható.
Fordított árverés! Ön is vásárolhat rögtönzött aukciónkon Karinthy fotómásolatokat!

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Hozzászólások