Gyakran még a legelszántabb állatbarátok sem tudnak kapásból válaszolni arra a kérdésre, hogy miféle állat lehet a nyala. A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon egyedüliként mutatja be ezt az állatfajt, sőt mindjárt három is érkezett belőlük.

Az állatkerti pedagógusok tapasztalatai szerint a nyalákat sokan nektárt nyalogató kisemlősnek tartják. A valóságban ezt a nevet egy pompás külsejű afrikai antilopfaj viseli, amelyet mostantól az állatkerti látogatók is megtekinthetnek. A magyar fül számára ismerős hangzású név egyébként az állat nemzetközi neve is egyben, hiszen angolul, németül, de még oroszul is így hívják. A név egyébként szuahéli eredetű, bár a szó maga valószínűleg a szuahéliben is a zulu inyala állatnévre vezethető vissza.

A nyalák Afrika déli felében őshonosak. Eredetileg Mozambik, Malawi, Zimbabwe, Szváziföld és a Dél-Afrikai Köztársaság az otthonuk, de Namíbiába és Botswanába is betelepítették őket. Bár a kipusztulásuktól jelenleg nem kell tartani, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1996 óta az egész kontinensre kiterjedő törzskönyvet vezet az állatkerti népességről. Ebből a törzskönyvből az is kiderül, hogy a több mint félezer európai állatkert közül csupán harmincban láthatnak a látogatók ilyen állatokat, Magyarországon pedig egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A három budapesti nyala közül a két fiatal nőstény, a másfél éves Nina és az egyéves Amira a Berlini Állatkertből érkeztek, a három és fél éves hím, Kya (a gondozók sokszor csak Apócának becézik) pedig a skóciai Edinburghból.

Érdekesség, hogy a nőstények egészen másként néznek ki, mint a hímek. Amíg az előbbiek 55-70 kg-osak, a hímek akár 125 kg-osra is megnőhetnek. Csak a hímeknek van szarvuk, ezek hossza szélsőséges esetben a 83 cm-t is elérheti. Egészen más a színük, hiszen a nőstények világos vörösesbarnák, a hímek pedig sötét gesztenyebarnák.

A nyala tápláléka levelekből, gyümölcsökből, virágokból és rügyekből áll. Nem véletlen tehát, hogy a lucerna és a széna mellett az állatkertben is szívesen eszik gyümölcsöket, például ringlószilvát, barackot, banánt, és persze almát is.

Forrás:www.zoobudapest.com

2012. október 25.

Hozzászólások