Ősbemutatóval kezdi az új szezont a kecskeméti Katona József Színház. Méhes György Micsoda társaság című regényéből Németh Virág készített színpadi változatot, amelyet szeptember 21-én, a Magyar Dráma napján, az évad első bemutatójaként láthat a közönség Cseke Péter rendezésében.

 

micsoda

 

– Hogyan lett a regényből színdarab? – kérdeztük Németh Virágtól.
– A Micsoda társaság nagyon jól működik regényként, de kevés olyan helyzet van benne, ami színpadon is megélne. Ezért elővettem Méhes György többi családregényét is, kiválasztottam azokat a történeteket, amelyekben éreztem színpadi lehetőséget, és ezek mentén szerkesztettem egybe.
– Mi az alaptörténet?
– Nyaralni indul a család… Ez önmagában is kalandos esemény, a mi családunkhoz ráadásul csatlakoznak a barátaik. A társaságnak így két rakoncátlan kisfiú is a tagja lesz: Öcsi és Vili. Öcsiről gyorsan kiderül, hogy ő egy „rossz gyerek”, s mivel ezt ő is így gondolja, nem lát más lehetőséget, mint hogy megszökjön, amiből nagy kalamajka kerekedik.
– A szeleburdi család nyaralni megy?
– Nagyon karakteresek mindannyian: az anyaoroszlán anya, a pipogya apuka, a kamaszlány és a rakoncátlan kisfiú. Talán leginkább a Mézga családot idézik.

– Magukra ismerhetnek a telefonnyomkodós, wifi-vadász kamaszok és kütyümentes nyaralásról álmodó szülők?
– Nincs wifi-vadászat, mert az erdőben nincs térerő. Egyébként is igyekeztünk kortalanná tenni a történetet. A darab hangulata leginkább a klasszikus magyar ifjúsági regényeket idézi.
– Te mit vittél magaddal felnőtt korodba az ifjúsági regények közül?
– Az Abigélt… szerintem azt mindenki magával viszi. Nagyon szerettem a Pál utcai fiúkat, ami szerintem kevésbé ifjúsági, mint amilyennek mondják. A „fiús” regényekért nem voltam oda, nem lett belőlem Verne-rajongó. Egyébként nem is a történetek, inkább a regények hangulata, stílusa maradt meg bennem.
– Melyik korosztálynak szól a Micsoda társaság?
– Nem kategorizáltuk. Igyekszem úgy dolgozni, hogy mindenki találjon benne valamit, amihez kötődhet.

 

kecskemetikatona.hu