Heiligenkreuz, a ma is élő ciszterci kolostor

Heiligenkreuz ciszterci apátság Bécstől 15 km-re fekszik, a Bécsi- erdő szívében. III. Lipót, a Babenberg-családból származó őrgróf  alapította 1133-ban.
A kolostor épületei csak vezetéssel látogathatók, hiszen ma is működő szerzetesközösség lakja az apátságot, így a látogatás rendje a szerzetesek időbeosztásához is igazodik. A látogatókat behívják az imádságokra is, így a közösség életébe, mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk.
A tágas belső udvaron egy 1739-ből származó díszes barokk Szentháromság-oszlop áll.
A templom kétféle építészeti stílust képvisel: a homlokzat, a főhajó és a kereszthajó (1187-ből) román stílusúak, míg a kórus (13. század) gótikus. A kórus ablakfestményeit a középkori művészet legszebb alkotásainak tartják.
A kerengőből nyíló káptalani teremben a Babenberg-ház 13 tagjának sírja látható.

Freising-i Ottó, a szentként tisztelt 12.századi szerzetes-történetíró, későbbi püspök földi maradványait is itt őrzik.

Vetsera Mária, Rudolf trónörökös szerelme, a közeli Mayerling kastélyában elkövetett rejtélyes (ön)gyilkosság áldozata a Heiligenkreuz melletti temetőben nyugszik.

Laxenburg- a császári pihenőhely

Bécstől délre, 15 km-re fekszik Laxenburg, a Habsburgok egykori nyári rezidenciája. Fénykorát Mária Terézia uralkodásának idején élte a 18. században: az udvar színházi előadásokkal, versenyekkel és szórakozással töltötte itt mindennapjait.
A Kastélypark a 18-19. századi kertépítészet egyik remekműve. A hatalmas kiterjedésű park útjain nehéz eltévedni, hiszen a kereszteződéseknél táblák jelzik a különböző látnivalókhoz vezető irányt. Vízesés, Concordia-templom (klasszicista szentély-utánzat), barlang és középkori küzdőtérre emlékeztető „tornapálya” is található a területen. Időnként még mókusok is átszaladnak előttünk az ösvényen.

Szép időben kisvasút szállítja a látogatókat a park területén. Gyerekekkel érkezők felkereshetik a játszóteret, és pónilovaglásra is van lehetőség.
Az 1799 és 1835 között építtetett Franzensburg egy romantikus lovagvárra emlékeztető tóparti kastély, mely mesterséges szigeten magasodik, ahonnan komppal kelhetünk át a másik partra.
A tó vizében tükröződő palota tornya és termei is vezetéssel látogathatók. A 25 hektáros tavat csónakokkal is bejárhatjuk.

Az Altes Schloss (Öreg kastély) épületében ma Filmarchívum működik, mely Ausztria legnagyobb filmgyűjteménye. A közvetlenül a park bejáratánál található, szépen felújított másik kastélyrész konferencia központként működik. A kastély érdekessége még, hogy Sissi, azaz Erzsébet császárné itt töltötte mézesheteit Ferenc Józseffel, és gyakran ki is lovagolt a Laxenburg környéki erdőbe.

Séta Bécsbenlátogatás a macskás kávézóban

A császárváros minden évszakban tartogat újdonságokat. Múzeumok, templomok, paloták állandó és időszakos kiállításai várják az érdeklődő turistákat. Érdemes sétálni és üldögélni a gyönyörűen rendben tartott parkokban is, de egy könnyed séta a belvárosban szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat.

Számtalan kávéház közül válogathatunk, mi most a május elején megnyitott Cafe Nekót választottuk, mely Európában kuriózumnak számít. A „neko” szó japánul macskát jelent, és a Kelet-Ázsiában már elterjedt macska-kávéház típust jelöli, melyet japán tulajdonosa immár Bécsben is megpróbál meghonosítani.

A Kartner Strassé-hoz, Bécs télen-nyáron zsúfolt, elegáns bevásárló utcájához közel, egy kis mellékutcában (Blumenstockgasse 5) található Európa első macskás kávézója. A Cafe Neko fő attrakciója az öt kedves négylábú jelenléte. Egy állatmenhelyről hozták el őket, rövid bemutatásuk a kávézó honlapján olvasható.

A választék még nem túl bőséges, 3-4 féle házi sütemény, ugyanennyi fagylalt közül lehet választani. A kávéfajták sem képviseltetik magukat nagy számban az itallapon, az árak ellenben meglehetősen borsosak. A hangulat viszont utánozhatatlan: a falakon képek lógnak a macskákról, a sarokban macskajátékok, kosarak. Lépten-nyomon puha négylábúakba „ütközünk”: szék alatt, falak mélyedésében, sarokban szunyókálva. Ott jártunkkor Moritz, egy Maine Coon macska fogadta az érkezőket. Az asztalhoz ugyan nem kísért, de végig társaságot szolgáltatott. A kávézó nem volt zsúfolásig tele, de állandóan érkeztek, kevés ideig állt üresen egy asztal.

Itt senki sem nehezményezi, ha egyszer csak felállunk, és odasétálunk az egyik békésen pihenő cicához, megsimogatjuk, majd visszaülünk a helyünkre. A cicák sem zavartatják magukat: tesznek néhány lépést, majd a terem közepén leheverednek, vagy szokatlan vendégekként az asztalokhoz telepednek. Vártam, mikor szólal meg valamelyikük, hogy egy kávét vagy stílusosabban egy pohár tejet kérjen.

A kávézó megnyitásához egyébként szigorú higiéniai szempontoknak kellett megfelelni. A macskák például nem mehetnek be a konyhába, viszont saját pihenőhelyük van, ahová visszavonulhatnak, ha átmenetileg elegük van a cirógatásból.

Macskarajongóknak mindenképpen ajánlatos meglátogatni a helyet, hiszen különleges élmény.

https://www.stift-heiligenkreuz.org

https://www.schloss-laxenburg.at/

www.cafeneko.at

További képek:

{gallery}Becs{/gallery}

Weninger Nóra