Ahol a jelen és a múlt mesél – Mesébe illő óriáskönyv egy mesebeli táj ölelésében – Aki az Aggteleki Nemzeti Parkba látogat, annak föltétlenül el kell mennie Szinpetribe. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban található a világ legnagyobb könyve. E kézzel fűzött könyvet Varga Béla készítette, aki gyermekkora óta vonzódik a betűk világához, szereti a könyveket, a nyomtatás tanulmányozása pedig szenvedélye. Mindig izgatta, hogyan kerültek a betűk a papírra.

oriaskonyv

A világ legnagyobb könyve

Egy kis, hatszor tizenkét méteres helyiségben állították ki a világ legnagyobb könyvét, melynek lapjai egyetlen, nem ragasztott papírból készültek. Egy lapnak a szélessége 3,77 méter, a magassága 4,18 méter. Az 1420 kilós könyv 345 oldalas, és a térség épített örökségéről szól. A környék barlangjai mellett e táj növény-és állatvilágát is bemutatja. A borítóra az Aggteleki Nemzeti Park jelképe, a foltos szalamandra került.

Nemcsak méretei miatt különleges ez az alkotás, hanem azért is, mert kódexkötéssel készült: fatáblás, melyet 13 egész marha bőrével borítottak be. A zsanérok segítségével nyitható, lapozható, de e művelethez speciális emelő és hat ember szükséges. A könyvet kicsiben is el kellett készíteni, mivel ez a Guinness feltétele. A 11 kiló 40 deka súlyú „kistestvér” – amely szintén megtekinthető eredetiben – minden oldala megegyezik a „nagytestvér” lapjaival.

oriaskonyv

Műalkotásnak tekinthetjük a vállalkozó, Varga Béla által megálmodott és létrehozott egyedülálló értéket, az óriáskönyvet, melynek elkészítéséhez hozzájárult a világ. A különleges nyomdagép Izraelben készült, a papír Ausztriában, a fatábla Svédországból származik. Négy évi munka után elkészült a különleges alkotás, és 2010-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe.

 

   

A Szinpetribe látogatót az óriáskönyv mellett több kiállítás, érdekesség várja.

Maradandó élményt nyújt a Gutenberg múzeum, amely a könyvnyomtatás feltalálójának nyomdáját mutatja be, hiszen annak tökéletes másolata. A több száz éves betűkészlettől a betűasztalon, Gutenberg íróasztalán át a nyomdagépig mindent láthatunk. A 269 betűből és betűjelből álló készlettel akár azonnal nyomtatható lenne Gutenberg Bibliája.

A tárlat 3. állomása a papír előállításának középkori technikáját az eszközök működtetésével mutatja be.

   

A negyedik kiállítás egyházi kiadványok gyűjteménye. Legértékesebb darabja egy Luther Biblia, ami a másodszorra nyomtatott kétszáz példányból való. Érdekes még a Kölni dóm eredeti tervrajza, amelyből mára már csak kettő maradt fenn: az egyik Kölnben, a másik Szinpetriben található. Több mint 500 éves tórát, szertartáskönyveket, bibliákat tekinthetünk meg a tárlókban.

Vízimalom

Működés közben láthatjuk a XV. századbeli hatkalapácsos papírmalmot, melyet a Jósva patak vize hajt meg. A vízikerék átmérője 620 cm. A kirándulás végén a csodás kertben a természet minden szépsége, békéje körülöleli az idelátogatót.

Szinpetri, a kis falucska őrzi egy ember, Varga Béla beteljesült álmát, értékteremtő munkáját. A múlt mesél itt a jelennek, hogy a jövő is megőrizhesse a kultúra alapjául szolgáló értékeket.

oriaskonyv

 

Orosz Margit

A szerző korábbi írása a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások