Mindenki, aki valamennyire konyít a komédiához, bármikor elismeri, hogy semmit sem tud az egészről. (Rawson Marshall Thurber)

„Indiába sóért mezítláb megy Gandhi…” – Bizonyára van, akinek ismerős ez a mondat a mára már klasszikus kabaréjelenetből. Kern Andrást fiatalon láthatjuk, aki már itt is remek alakítást nyújt, azonban a fő attrakció itt Gobbi Hilda személye, aki megmutatja azt az oldalát is, ami megállja helyét a humor világában. (Gobbi Hilda – Budapest, 1913. június 6. – Budapest, 1988. július 13. Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. Gobbi Alajos zeneszerző, karmester és hegedűtanár unokája.) Életrajza ITT olvasható.

Indiába sóért…

 

Schütz Ila, az életét tragikusan befejező színésznő (Budapest, 1944. január 5. – Budapest, 2002. december 11. Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész) szintén megmutatta a nézőknek a humoros oldalát, számos vidám jelenetben láthattuk. Számomra felejthetetlen a Valami Amerika cím filmben játszott szerepe, ahol Terka nénit alakítja. Szinte hihetetlen, hogy a kiváló művésznő depresszióban szenvedett. Életrajza ITT olvasható.

Valami Amerika – Terka néni (Schütz Ila)


 

Csala Zsuzsa (Újpest, 1933. július 9. – Budapest, 2014. február 22. Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész) a kabaré műfajának Lorán Lenke mellett egyik legfajsúlyosabb komikája volt. „A fiúk a bányában dolgoznak…” szintén olyan mondat, amely sok kabarét szerető néző számára ismerős. A sok kiváló jelenet mellett ez megint egy klasszikus, ami Csala Zsuzsa nevéhez fűződik. Egyben elénk vetíti a jövőt is, ahol láthatjuk, milyen marketing stratégiára épül fel a jelenet, reklámblokkokra épül fel a hét agyongyötört törpe és Hófehérke története. Életrajza ITT olvasható.

Hófehérke és a hét elgyötört törpe (1988)


 

Máthé Erzsi (Mertz Erzsébet; Budafok, 1927. május 16. a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja) a számos színpadi, filmbeli szerepek mellett a vidám jelenetekben is maradandót alkotott a rajongók számára. Hangja, gesztusai magas szintre emelik A kis Bözsike című kabaréjelenetet is. Papp Vera kiváló alakítást nyújt Bözsike szerepében. Életrajza ITT olvasható.

A kis Bözsike


 

A mai idők egyre kedveltebb műfaja a stand-up comedy, ahol szintén találunk tehetséges nőt és éppen úgy felejthetetlen percet szerez számunkra, mint kiváló férfi kollegái. Kormos Anett (Lengyeltóti, 1981. november 22. magyar humorista, újságíró).

Főiskolai tanulmányait a Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció-művelődésszervező szakán végezte Szombathelyen. A főiskola befejezése után Budapestre költözött. A Kiskegyedben és a Gyöngyben is 2004 óta jelennek meg írásai, 2006-ban pedig novelláskötetet adott ki Ingyen Színház címmel. Néhány évvel ezelőtt – férje jóvoltából – benevezett a Magyar Televízió stand-up comedy tehetségkutatójába, a Mondom a magamét! című műsorba, ahol a második helyezést érte el. Ekkor figyelt fel rá Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője, aki meghívta Anettet a társulatba. A műfaj első női előadójaként 2010 áprilisában szerepelt először a “Showder Klubban”, sajátos humora, érzelemmentes, mosolytalan előadásmódja azóta védjegyévé vált.

Kormos Anett


 

 

 

Jó kikapcsolódást kívánok!

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások