Mennyibe kerül egy esküvő? – A klasszikus értelemben vett esküvői szezon ugyan már lecsengett, mégis előfordulnak még olyan párok, akik ősszel vagy netán télen akarják összekötni az életüket. Érthető, hiszen a nagy nap egy téli, havas tájjal a háttérben szintén mesebeli lehet. A szervezés megkezdésekor általában a jegyesek kijelölnek egy erre fordítható összeget, és felteszik a nagy kérdést: Mennyibe kerül egy esküvő?

egy eskuvo

Fotó: pexels.com

Jó kérdés. Biztosan sokba. Több pénzbe, mint tavaly, és sokszorosa annak az összegnek, amit három éve fizettek volna. Amikor az aktuális árlistával szembesülnek, sokan úgy érzik, még az online poker oldalakon sem tudnának annyit nyerni, hogy könnyebb dolguk legyen.

Nem érdemes teljesen lenullázódni

Az esküvő hatalmas anyagi teher és megpróbáltatás minden pár számára. Természetesen ott jár a fejükben, hogy jó esetben ez lesz az egyetlen ilyen jellegű alkalom, mivel mindenki abból indul ki, hogy egy életre szól. Vannak menyasszonyok, akik gyerekkoruk óta tervezik ennek az eseménynek minden apró részletét, s szeretnék azt úgy megvalósítani, ahogyan az álmaikban szerepel.

Ugyanakkor kimondhatjuk, hogy egy esküvő kompromisszumok sora. És talán érdemes azt is betervezni, hogy bármikor akadhatnak váratlan kiadások, így nem árt addig nyújtózkodni, amíg a takarónk ér, s nem feltétlenül lenullázni magunkat.

Ésszerű döntésekkel elkerülhető az anyagi csőd

Egy esküvőnek nem kell feltétlenül anyagi csőddel végződnie. Számos lépésnél ott áll előttünk a lehetőség, hogy döntést hozzunk. Bevállaljuk-e, hogy a nagyobb befektetéssel járó opciót választjuk, vagy végiggondoljuk, hogyan tudnánk racionálisan csökkenteni a költségeket. Biztosan meg kell hívni a legtávolabbi rokonokat is, akikkel egész életünkben max. két szót váltottunk? A sértődés veszélyét félresöpörve eldönthetjük azt is, hogy inkább egy bensőséges szertartást szeretnénk. A helyszín a másik igencsak sarkalatos pont, hiszen ott lehet rengeteg pénzt bukni vagy éppen spórolni. Árajánlatok bekérése, különböző csomagok feltérképezése ugyan sok időt vesz igénybe, viszont anyagilag biztosan megtérül.

Ha sok a feladat, ki is szervezheted

Ez a ti esküvőtök, ezzel jó esetben mindenki tisztában van, bár előfordulhat, hogy erre néhány túlbuzgó rokont figyelmeztetni kell. Mindenki maga dönti el, mennyi feladat fér bele a mindennapjaiba, s mivel manapság a nők nagy része is meglehetősen elfoglalt, gyakori az a megoldás, hogy esküvőszervezőt kérnek fel az esemény lebonyolítására. Ez egy logikus lépés, bár természetesen nem mindig költséghatékony megoldás. Ha valakinek ez most nem fér bele, szintén érthető, de így sem kell minden esetben lemondani az ilyen segítségről. Minden családban és baráti körben akad olyan ember, akinek már van tapasztalata e téren, és esetleg még tehetséges is a szervezésben.

Egy esküvő lehet bensőséges és egy csodálatos közösségi élmény is

Minden tekintetben az a fontos, hogy a nagy nap tényleg rólatok szóljon, és ti álljatok a középpontban. Ugyanakkor felfoghatjuk emellett egy közösségi élményként is azáltal, hogy bevonunk a készülődésbe számunkra fontos családtagokat, akik ráadásul valamilyen úton-módon még segíthetik is az előkészületeket.

Modern korunkban olyan kevés lehetőség nyílik arra, hogy szeretteinkkel minőségi időt töltsünk, ezért egy esküvő akár kiváló alkalom lehet arra, hogy együtt süssünk, tartsunk egy szépségnapot, vagy dekorációkat készítsünk, ha szeretünk kézműveskedni. Ha ez egy kicsit többletköltségnek is tűnik, igazából megtérül. Ezen kívül olyan értéket kapunk érte cserébe, amelyet pénzzel megfizetni lehetetlen.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások