Minden kutyás életében eljön a fogváltás ideje. A kölykök megközelítőleg 12 hetesen kezdik meg az apró tejfogaik elhagyását és erős felnőtt csontfogakra cserélni azokat. A fogzás stresszes lehet mind a kutyusok, mind a gazdik számára.

Ez egy természetes folyamat, van segítség hozzá. Létezik néhány olyan hasznos tanács, amelyek betartásával könnyebb lehet a fogváltás időszaka. Ekkor a kiskutyákat sok esetben folyamatos és szűnni nem akaró fájdalom kínozza, amely szinte átragad a gazdira is.

fogzas

A szerető és gondoskodó tulaj tehetetlenül nézi kedvence szenvedését, és próbálja menteni az útjába kerülő tárgyakat. Azonban sokszor áldozatul eshetnek a lábbelik, a bútorok, de akár a fal is. Sajnos a fájdalom a fogváltás velejárója, azonban van néhány dolog, amivel megkönnyítheted a folyamatot.

Mit tehetsz a fogzás alatt?

A fogváltás nem történik meg egyik napról a másikra. Általában 3 hónaposan kezdődik, és 6 hónapos korban jut a kutya a végére. Ekkor a tűhegyes kis fogacskák kihullanak, és maradandó csontfogak cserélik fel helyüket. A cserélődéssel járó fájdalmon rágcsálással és az íny masszírozásával próbál úrrá lenni a kutya, azonban legtöbb esetben nem válogat a jelen lévő tárgyak között fontossági sorrendben.

Így saját érdekedben a fogváltás ideje alatt tegyél el minden olyan tárgyat, amihez kötődsz, vagy amire a későbbiekben még szükséged lehet, és varázsold teljes mértékben kutyabiztossá a helyet.

Ami még lényegesebb, hogy olyan tárgyakat – vezetékeket, kozmetikumokat vagy egyéb mérgező anyagot tartalmazó dolgokat – el kell pakolni, amelyek károsak lehetnek a kutya egészségére nézve. A biztonságos és egészséges környezet megteremtését követően fókuszálhatsz arra, hogy hogyan segíts kedvencednek. Mindenekelőtt lásd el életkorának, valamint méretének megfelelő rágcsával, amellyel képes lesz enyhíteni a fogváltás okozta fájdalmat.

Hogyan segíthetsz kutyádon a fogzás alatt?

Legtöbbször a szilikonból készült játékokat találhatod meg az üzletben, azonban legjobb, ha természetes anyagból készült rágójátékot vásárolsz. Igazodjon a kutya méretéhez, azaz ne legyen se túl nagy, amit nem tud magával hordozni, se pedig túl kicsi, amit könnyen le tud nyelni. Mindemellett pedig megfelelő keménységgel rendelkezzen, hiszen a túl kemény tárgyak felsértik a fogínyt, és nem masszírozzák megfelelően azt. Kezdd a puhább játékokkal, mint a plüssök, majd később próbáld ki a keményebb és textúráltabb rágcsákat.

Ma már olyan játékokat is beszerezhetsz, amelyek kifejezetten fogváltáshoz lettek kifejlesztve, hiszen hűthetők, így enyhítik a feszülő fogíny jelentette fájdalmat.

Amennyiben otthoni módszerekkel szeretnéd orvosolni a problémát, arra is van lehetőség, hiszen vékonyabb törölköző vagy konyharuha segítségével is megnyugvást nyújthatsz. Vizezd be, csavard ki, tekerd össze, majd fagyaszd le, és máris kész a tökéletes fogzó rágcsa!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM