2017. november 15-én, szerdán 17.00 órakor Kecskeméten, a Kápolna Galériában Pálfy Gusztáv – Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Katona- és Príma-díjas szobrászművész – 75 éves jubileumi, retrospektív kiállításának megnyitója és életmű kötetének bemutatója alkalmából megtelt a kiállító terem érdeklődőkkel.

Különleges alkalom volt ez mind a művész, mind a képzőművészetet kedvelők számára. Egy szobrász nagyobb alkotásaival találkozhatunk tereken, utcákon, a kisebbeket viszont csak képről ismerhetjük. Pálfy Gusztáv szobrászművésznek van önálló galériája a lakásában, de a hely szűke miatt kevesen férnek be, sokan nem is tudnak róla. Ez a kiállítás most a kisplasztikáit tárja a közönség elé: tapinthatóak, szemet, szívet gyönyörködtetőek. A bemutatott művek a félévszázados munkásság utolsó negyedének válogatott alkotásai.

Dobozi Eszter, Füzi László és Pintér Lajos

A bevezető dallamok meghallgatása után, amelyeket Palotás József hegedűművész-zenetanár és két kollégája csalt ki hangszeréből, Füzi László irodalomtörténész köszöntötte a jelenlévőket. A kiállítást Pintér Lajos költő nyitotta meg. Dobozi Eszter költő pedig a szobrászművész alkotásairól beszélt, valamint bemutatta és méltatta Pálfy Gusztáv életműkötetét. A Gondolatok, szobrok, évek című reprezentáns albumban a művész leírta gondolatait a bronz kisplasztikáiról, a jelképeiről, az alkotás folyamatáról. Arról, hogy mit szeretne elmondani az alkotásaival az embereknek.

Dobozi Eszter kiemelte, hogy sok mű témája a környezet féltéséből ered. Számtalan szobor mutatja az élet születésének gyönyörűségét, de arra is figyelmeztet a művész, hogy pusztulás fenyegeti az emberiséget és a Földet, ha nem vigyázunk rá. A környezet féltése régóta foglalkoztatja a művészt, ezt a már harminc évvel ezelőtt készült munkái is igazolják. Egyre inkább kétségbeejtő a következő nemzedékek kilátása. Jövőjüket ezernyi veszély fenyegeti, ezért érthető, hogy az utóbbi évek témái is ebből a körből kerültek ki.

Pálfy Gusztáv ír a könyvében életének főbb állomásairól, történeteket mesél magáról. Benne vannak a szobrokról készült képek, és benne van a művész teljes élete. Az életműkötet megvásárolható a Líra Könyvesboltban, illetve személyesen a művésznél. Az alkotásai a HONLAPJÁN is megtekinthetőek.

 

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 30-ig, munkanapokon 13.00-17.00 óra között.

 

 

Hozzászólások