Gazdag gasztronómiai kínálattal, élménykonyhával, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2017. november 10. és december 31. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár 800 ezer látogatójával több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel.

A közönségsiker fenntartása érdekében idén megújult programkínálattal:

A régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztro hetekkel, látványkonyha bemutatókkal várjuk a közönséget. November 10-től december 31-éig hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó – kulináris bemutatót és kóstolót kínálunk, így Budapest szívében – egy helyen – ismerhetik meg a vásárlátogatók az ország régióinak étel- és borkínálatát!
Gasztro-hackerünk és séfünk látványshow-ja végig vezet a tradicionális konyha alapanyagaiból készített, a karácsonyi ünnepkör hagyományait őrző ételkínálaton a vásár hüttéjében. Mindezt kóstolni is lehet!

Hütte

A hütte célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban kompromisszumot nem ismerő vendégséfekkel, sommelier-kel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládé- és teaszakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, kávépörkölőkkel.

Heti étel-témák a hüttében

1. hét: Szent Márton hete – nov. 10-19. LIBAÉTELEK + ÚJBOROK
2. hét: Vadak hete – nov. 20-26. VADÉTELEK + ÉSZAK-MAGYAR VÖRÖSBOROK
3. hét – nov. 27.- dec 3. TÖLTÖTT KÁPOSZTA + SOMLÓI BOROK
4. hét – dec. 4-10. – KISBÖJTI IDŐSZAK, HALAK HETE
5. hét: dec. 11-17. – HANUKA ÜNNEPKÖR ÉTELEI
6. hét: dec. 18-24. – KARÁCSONYI ÉTELEK 7. hét: dec. 25-31. – ÚJÉVI MALAC HETE

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait.

A Hütte házigazdája, Czinege Tamás, aki 20 éve dolgozik a vendéglátásban, amely idő alatt profi szakemberré képezte magát több területen. Czinege Tamás harmadmagával a Gastro-Hack élharcosa. A konyhafőnök, rezidens séf a vásár ideje alatt Batta Ramon, a kiemelt vendégséf: Serényi Zsolt lesz.

Forralt bor

A vásár egyik központi eleme a forralt bor, amely ettől az évtől egységesen megújul a téren. Nemcsak a hütte, de a téren található összes vendéglátóegység minőségi forraltbor-alapanyaggal dolgozik majd. Az alapanyagokat neves borászatoktól szállítják be.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata

A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

Itt az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják. Így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.

Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.
Idén a kézművesek ötlete alapján a fellépők színpada is új köntöst kap. A díszletek között tíz, több mint egy méter nagyságú angyalka kel majd életre.

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Adventi gyertyagyújtás

Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként a vásár kézművesei által készített óriás adventi koszorúnál, melyet több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú és így a tér egyik legszebb dísze, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 2 mázsa hántolatlan fűzfavessző-alapot 4 köteg nordmann fenyőággal tűzdelik meg és több mint 5-6 kg csipkebogyóval díszítik.

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.
A műhely programjaként december 13-án, Luca napján, ismét várják azokat a látogatókat, akik szeretik ősi hagyományainkat és szokásainkat.

Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, 2017. december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

Fényfestés

Sötétedéskor fényfestés csodája várja a vásárlátogatókat! Nézze velünk egy meleg ital vagy finom étel társaságában a fények segítségével megfestett ünnepi hangulatú képeket a Gerbeaud Ház falán. A fényjáték megtekinthető minden nap délután 5 órától egészen a zárásig.

Karitatív

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában.

A tavalyi sikeres Jótékonysági adventi naptár akciót is folytatják a szervezők. A magyar Kézműves Szövetség Tagjai tagjai több mint ötven ajándékot kínálnak fel karitatív célra, hogy segítsenek a rászorultaknak. A tárgyak a Hütte üvegfalán jelennek meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol a felajánlott ajándékok is láthatók, amelyekre mindennap licitálhatnak a segíteni és adakozni vágyók. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil vagy karitatív szervezetnek adják.

Fővám téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár

Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is! A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17. és december 24. között.

Forrás: Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ Nkft.

 

Hozzászólások