Ezen a napon Rómában több százezren, televízión, interneten és rádión keresztül pedig milliók várják izgalommal és örömmel a múlt szerdán megválasztott Ferenc pápa beiktatási ceremóniáját. A világegyház történetének egy mérföldköve ez: hálatelt és nyitott szívvel való átlépés az egyik korszakból a másikba.

Minden év március 19-e ünnep Ausztria egyik nyugati tartományában, Tirolban is. Az alpesi tartomány egyik védőszentjének, Szent Józsefnek az ünnepe ugyanis erre a napra esik (a tartomány másik védőszentje Szent György). Szent Józsefet 1772-ben, Mária Terézia uralkodása alatt nyilvánították hivatalosan Tirol védőszentjévé.

                                                                       

Szent József tisztelete azonban a 16. századra, a török megszállás idejére nyúlik vissza. Ez idő alatt gyakran kérték közbenjárását a török elleni harcban. 1621-ben az akkori pápa egyházi ünnepi rangra emelte Szent József napját.

Ki is volt Szent József? Az evangéliumból igen keveset tudunk meg róla: Jézus nevelőapja egyszerű, Isten hívását követő ács volt, a Szent Család feje, egy igaz ember (Máté 1,19). A katolikus hagyományban József a munkások védőszentje. IX. Piusz pápa 1870-ben Szent Péterrel együtt az egyetemes katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította.

                                                            

Végül 2013. március 19-e különös jelentőséggel bír számomra is, mert a mai nappal egy negyed századot tudhatok magam mögött. Nagyszerű alkalom ez a vissza- és előretekintésre: Ki voltam? Ki lettem? Merre vezet utam? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kísérték mai napomat. Eddigi életem rövidke filmjének lepergetése hálával töltött el múltamat és jelenemet illetően. A jövőbe pedig reménnyel és bátorsággal tekintek.

Taczman Andrea

Innsbruck, 2013. március 19.

Hozzászólások