MÁV Szimfonikus Zenekar – Indul a Szőke Tibor-mesterbérlet 2023-as hangversenysorozata! A MÁV Szimfonikus Zenekar, az ország egyik élvonalbeli együttese 2023-ban is ragyogó programokkal várja a klasszikus zene rajongóit.

mav szimfonikus zenekar

2023. január 12-én indul a nagy sikernek örvendő, négy hangversenyből álló Szőke Tibor-mesterbérlet a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben olyan neves karmesterek vezényletével, mint Kovács János, Farkas Róbert, Takács-Nagy Gábor és Charles Dutoit.

A hangversenyek vendégművészei is kivétel nélkül kiváló, nemzetközi hírű szólisták: Kolonits Klára szoprán, Elisabeth Leonskaja zongoraművész, Maxim Vengerov hegedűművész, és Balázs János zongoraművész. Közreműködésük garancia arra, hogy kivételes zenei élményben legyen része a közönségnek.  

Az első koncertenjanuár 12-én, Beethoven-estre várják a közönséget Kovács János vezényletével. Beethoven csodálatra méltó életművéből az I. és az V. („Sors”) szimfónia csendül föl, közöttük pedig a szerző egyik fiatalkori műve, az Ah perfido! (Ó, te álnok!) kezdetű hangversenyária Kolonits Klára szoprán közreműködésével. Noha Beethoventől abban az időben még nagyon távol állt az opera világa, ez a mű mégis sikeres lett. Már a zeneszerző életében és azóta is gyakran elhangzik hangversenyeken.

Kolonits Klára – Fotő: Kaya Ariel Woytynowska * Leonskaja – Fotó: Marco Borggreve                                                Maxim-Vengerov * Balázs János – Fotó: Emmer László

A második hangversenyre Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével február 9-én kerül sor. Műsoron Mahler és Csajkovszkij remekművei szerepelnek. Az est közreműködője Elisabeth Leonskaja zongoraművész, egy élő legenda, aki 1945-ben született Tbilisziben és 1978 óta Ausztriában él. A világ leghíresebb koncerttermeiben szerepel, és számos hanglemeze jelent meg.  Előadásában Csajkovszkij: II.  (G-dúr) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A hangverseny Mahler I. szimfóniájával fejeződik be, amely eredetileg öt tételes volt, de a második tételt később a szerző kivette. Ez a tétel a Blumine, egy szép, romantikus virágzene, amely a hangverseny nyitányaként szerepel, és feltétlenül megérdemli, hogy a mai közönség is megismerje.

A tavasz közeledtével a zenekar 2023. március 16-án igazi világsztárokkal lép színpadra! A szólista a legendás orosz hegedűiskola folytatója, Maxim Vengerov hegedűművész lesz, akinek játékát megbabonázva hallgatják a világ minden táján. A Beethoven Forever című est karmestere Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok állandó vendégkarmestere, aki ragyogó hegedűművészi pályafutásának tapasztalataival, rendkívül érzékletesen vezényel minden alkalommal. Műsoron Beethoven III. (Eroica) szimfóniája szerepel, „a hősiesség, a hősi magatartás himnusza” (írta a műről Bartha Dénes zenetörténész), valamint Beethoven híres Hegedűversenye Maxim Vengerov előadásában.

A mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 4-én, a Romantika géniuszai című esten Berlioz és Liszt népszerű műveit hallhatja a közönség a Grammy-díjas Charles Dutoit vezényletével. A két zeneszerző 1830 körül ismerkedett meg és kötött barátságot egymással. Ketten, közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét. A hangversenyen Liszt első zongoraversenye – Esz-dúr zongoraverseny – hangzik el Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész előadásában. Valamint Berlioz Római karnevál – nyitánya és a Fantasztikus szimfónia című műve, mely ma is modernnek hat a benne végig vonuló és sok alakot öltő fixa idea révén. https://mavzenekar.hu/event/a-romantika-geniuszai/

MÁV Szimfonikus Zenekar – A Szőke Tibor-mesterbérlet egyes koncertjeire szólójegyek is vásárolhatók a szabad helyek függvényében!

 

Hasonló cikkünk:

Kapcsolódások – A MÁV Szimfonikusok koncertje