Az ország legkülönbözőbb tájairól érkeztek a festők Bernáth Magdi vendégházába, hogy részt vegyenek az 5. alkalommal megrendezésre kerülő Mátrai Festőnapokon. Többen már régi jó ismerősként, nagy szeretettel üdvözölték egymást. Az újak sem panaszkodhattak, hiszen ez a népes festő család gyorsan befogadta őket tagjai sorába.

 

matrai2

A tábor résztvevői

Nagy szeretettel fogadta a résztvevőket Molnár László festőművész is, aki tárlatvezetést tartott nekünk “Metamorfózis” című kiállításának megtekintésekor. A kiállítás egy éven keresztül látogatható.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Molnár László festőművész “Metamorfózis” című kiállításán

Utána a gyöngyöspatai templom szépségében gyönyörködhettünk, és sok érdekeset megtudtunk a Kisboldogasszony templomról. Megnézhettük az egyedülálló témájú és szépségű, a Jézus családfáját ábrázoló Jessze-fa motívumú oltárt és a falakon a XV. századból származó freskótöredékeket is.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A gyöngyöspatai Kisboldogasszony templom

Paksy Marica, a tábor szervezője a következőket mesélte a tábor születéséről és az elmúlt néhány évről.

Évek óta szervezünk nyári táborokat a Mátrában. Eleinte a Sástó volt a színhelye a Mátrai Festőnapoknak, és csak a Gyöngyösi Műhely tagjai vettek részt az eseményen. Később új helyszíneket kerestünk. Így esett a választás Gyöngyöspatára. Részben azért, mert Molnár László festőművész ott lakik, és azért is, mert remek szálláshelyet találtunk a Nandi-Magdi vendégházban, ahol Bernáth Magdi háziasszonyunk mindent elkövet, hogy jól érezzük magunkat.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Molnár László festőművész a templomról mesél

Így már nem volt akadálya, hogy az ország különböző pontjain élő ismert és ismeretlen festőtársainkat is meghívjuk, hogy megörökítsék a Mátra festőecsetre kívánkozó tájait. Az idén 5. alkalommal rendeztük meg ebben a formában. Örömmel tapasztaljuk, hogy sok a visszatérő vendég. A tábor záró kiállításán mintegy 70 kép szerepelt, igazolva a csapat szorgalmát és munkakedvét. Sokat tanultunk egymástól, Molnár László tanácsaiból.

A tábor résztvevői tapasztalataik megosztásával, tanácsaikkal segítették egymás alkotómunkáját.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hegedűs István modell és oktató egyszemélyben

A pozitív légkör megtette hatását, szépséges alkotások születtek. Közülük a legszebbekben a szombati táborzáró kiállításon gyönyörködhettek a pataiak. A záró kiállításra évről évre egyre több patai lakos kíváncsi. Mára már elmondhatjuk, hogy a nyári patai ünnepi programok részévé vált.

A résztvevő alkotók közül a patai templomot többen megörökítették festményeiken, de jó témának bizonyult a festői szépségű tarjáni tó is.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Festői táj

A vendégház udvarán található rengeteg régiség és az udvarból elénk táruló festői táj, a hegyoldalban levő mintegy 150 pince is megmozgatta fantáziánkat.

Még sokszor vissza kell térnünk Gyöngyöspatára, ha a témák sokaságát meg szeretnénk örökíteni festményeinken. Reméljük, hogy lesz még rá lehetőségünk.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Alkotók egy csoportja a Tarjáni tónál

Köszönjük a gyöngyöspataiak kedvességét, segítőkészségét és a művészetünk iránti érdeklődését.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A záró kiállítás látogatói a kiállított képekben gyönyörködnek

 

Almási Zsuzsanna