A Mercedes új kecskeméti gyárának frissen bejelentett megépítése kiszámítható jövőképet és Magyarországon párját ritkító karrierlehetőséget kínál a július 1-jén megalakult Pallasz Athéné Egyetem (PAE) hallgatóinak – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az intézmény ideiglenes vezetője.

 

pae slider0

 

Ailer Piroska hangsúlyozta: már az első gyárépítés is megváltoztatta az intézmény kecskeméti és szolnoki jogelődjének sorsát, meghatározta azok feladatait. Az elmúlt nyolc évben ennek jegyében hozták létre a – korábban Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola néven szintén önálló intézményként működő – GAMF karon a járműipari tanszéket, és indult el a duális képzés is – tette hozzá. Rámutatott: a magyar felsőoktatás palettáján új szereplőként 2016. július 1-jén megjelent Pallasz Athéné Egyetem létjogosultságát és az intézmény iránti bizalmat jelzi, hogy a felvételi eredmények alapján sikerült megőriznie a Kecskeméti Főiskola és a Gazdálkodási karként integrálódott Szolnoki Főiskola korábbi népszerűségét és stabil pozícióit. A jövő legfontosabb feladata pedig a klasszikus értelemben vett egyetemmé válás lesz – fogalmazott.

Jelezte: ezen az úton az első lépések egyike az alapszakok kínálatának bővítése és a mesterszakok fókuszba helyezése. Így újonnan indul a következő tanévtől a logisztikai mérnöki szak, melyet belátható időn belül követ majd a Szolnokon sikeresen akkreditált vállalkozásfejlesztési mesterszak, míg Kecskeméten a gépészmérnök mesterszak, melynek akkreditációja folyamatban van. Emellett elkezdődött a vezetés és szervezés mesterszak indításának előkészítése is. A tervek között szerepel még az oktatói utánpótlás nevelését, valamint a tudományos munka továbbfejlődését biztosító doktori iskola alapítása, valamint az egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése, minél több külföldi hallgató fogadása is – tájékoztatott a vezető.

 

pae-klaudia

 

A PAE felvételi eredményeiről szólva Ailer Piroska elmondta: a Kecskeméti Főiskolára és a Szolnoki Főiskolára múlt évben összesen felvett 1145 hallgatónál ez év szeptemberétől kettővel több jutott be az új egyetemre. A négy kar közül a GAMF, valamint a pedagógusképző kar is növelni tudta a felvettek számát. Előbbin majdnem 20 százalékkal, de utóbbin is közel egytizedével több fiatal kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, mint egy esztendeje. Emellett egyre határozottabban kirajzolódik az egyetem gépészmérnöki szakának “zászlóshajó” szerepe, melyet a 145 újonnan felvett hallgató választása is megerősít. Idén ehhez 115 fős létszámával látványosan felzárkózott a mérnökinformatikus képzés is. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét a járműmérnöki alapszak foglalja el, mely növekvő népszerűségét a duális képzésben úttörő szerepet vállaló Mercedes-Benz és a Knorr-Bremse vállalatoknak is köszönheti – emelte ki.

Ugyancsak az élmezőny tagjaként, minden várakozást felülmúló sikerrel debütált a gazdálkodási és menedzsment alapszak, mely 81 hallgatóval indul el. A kimagasló érdeklődés itt jelentős mértékben a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatásának tulajdonítható, melynek ösztöndíja rövidesen elérhető lesz a költségtérítéses fiatalok számára – közölte. Tájékoztatása szerint a Pallasz Athéné Egyetem szinte valamennyi szakot meghirdeti a pótfelvételiben is, ahová azok jelentkezhetnek, akiket nem vettek fel, vagy nem is adták be jelentkezésüket idén. A pótfelvételiben csak egy intézmény egy szakját lehet megjelölni, és minden képzés önköltséges.

Kiemelte: a jelentkezés augusztus 7-i határidejéig minden érintett fiatalnak és szülőnek érdemes megfontolnia a PAE által kínált alternatívákat, hiszen az egyetem versenyképes képzéseket, a dinamikusan fejlődő régió pedig biztos jövőképet nyújt az itt tanulóknak.

Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere arról beszélt: a Mercedes most nyilvánosságra hozott beruházása révén “nyolcadik sebességbe kapcsolhat” a város és az egyetem fejlődése. Közölte: három éven belül teljesen új, 2500 főt foglalkoztató gyártókapacitást épít a német autómárka, ahol nagy szükség lesz a PAE-n végzett járműmérnökökre, gépészmérnökökre és mérnökinformatikusokra is. Bejelentette: a megyeszékhely önkormányzata saját költségvetéséből ezután is ösztöndíjprogrammal kívánja támogatni az intézmény – ezen belül is elsősorban a járműipari szakok – hallgatóit.

 

 

Hozzászólások