Libri irodalmi közönségdíj – Kiderült az idei Libri irodalmi díjak 10-es rövidlistája. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakat az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyvei nyerik el. A 2021-ben megjelent és a díj követelményeinek megfelelő 150 műből idén 189 neves közéleti személyiség szavazatai alapján alakult ki a 10 döntős listája, amiből a zsűri és a közönség választja ki a díjra érdemes alkotásokat.

irodalmi kozonsegdij

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2021-ben összesen 150 könyv felelt meg, a lista 49 kiadó könyveiből állt össze. Erről a hosszú listáról választotta ki kedvenceit 2022 februárjában a Libri által felkért szakmai bizottság. 189 neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat.

Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja majd ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2022-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

libri irodalmi dij

1. Bartók Imre: Lovak a folyóban
2. Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs
3. Danyi Zoltán: A rózsákról
4. Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan
5. Keresztury Tibor: Hűlt helyem
6. Krasznahorkai László: Herscht 07769
7. Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról
8. Tóth Krisztina: Bálnadal
9. Vonnák Diána: Látlak
10. Závada Péter: Gondoskodás

A bizottság minden tagja legfeljebb 5-5 könyvre adhatta le szavazatát, és az így kialakult abszolút lista első tíz helyezettje került a díj döntősei közé. A szakmai bizottság tagjai voltak többek között Arató László, Bárdos András, Bojtár B. Endre, Bíró Zoltán, Bombera Kriszta, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Danks Emese, Demeter Szilárd, Divinyi Réka, Fáy Miklós, Forgách András, Grecsó Krisztián, Gyurkó Szilvia, Halász Rita, Horváth Gergely, Jónás Vera, Kemény Zsófi, Király Júlia, Kolosi Bea, Magyari Péter, Péczely Dóra, Pelsőczy Réka, Szabados Ágnes, Szüts Miklós, Tompa Andrea, Veiszer Alinda és Zacher Gábor is.

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója; Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja; Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató; Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség 2022. március 30-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán ITTA 10 döntős könyv listájából válassza ki azt a kötetet, amelyik ön szerint a leginkább megérdemli az elismerést. Kedvencét az “Erre szavazok” gomb megnyomásával tudja kiválasztani. Szavazata leadásával automatikusan részt vesz nyereményjátékban is! A szavazók között 50 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat májusban adják át.

A díjról, a 150 könyvről, valamint a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál itt:

Libri irodalmi díj

Facebook

Libri-Bookline Zrt.

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások