A vidéki múzeumok műtárgyait vándorkiállításon ismerheti meg a hazai közönség. A Magyar Géniusz Program keretében nyolc városba jut el 2023 végéig a magyar vidéki múzeumokat reprezentáló műtárgyakból álló vándorkiállítás. 67 intézmény 154 darab történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatónak az elmúlt két évezredről.

geniusz

Fotó: Büki László

A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) koordinálásával megvalósuló vándorkiállítás bemutatja a Kárpát-medencei magyar örökség egy szeletét. A Kecskeméten induló, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger városában bemutatkozó kiállítás Budapestre 2023 decemberében érkezik.

A kecskeméti kiállítást Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos nyitotta meg.

Demeter Szilárd – Fotó: Büki László

– Szeretném, ha 2023 végén már nem vidéki és nem országos múzeumokról, hanem kárpát-medencei magyar közgyűjteményről beszélhetnénk. Egységben látott, összehangoltan mozgó, bővülő magyar közgyűjteményről. Mert sok intézményünk van – de az örökség egy. Ehhez az összekapaszkodáshoz módszertani útmutatót is örököltünk, ami kijelöli a helyünket a Nap alatt: “Bárkié is a dicsőség / a Hazáé a haszon” – mondja Petőfi a kiállításunk mottójaként.

Hozzátette: A globalizációval szemben Magyarország egyetlen esélye saját nemzeti kulturális identitásának erősítése, ezt szolgálja a Magyar géniusz Program.

Csapláros Andrea – Fotó: Büki László

Csapláros Andrea, a MVMSZ elnöke, a vándorkiállítás főkurátora arról beszélt, hogy a szervezet elmúlt öt éve alatt megnégyszereződött a tagintézmények száma, jelenleg 117-en vannak. „A Magyar Géniusz Programmal soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia. A vidéki műtárgyak színe-java egy közös kiállítótérbe költözve juthat el minden magyar emberhez. A vándorkiállításon a nemzeti létünket, identitásunkat, a magyar tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak és eredményeik példáját emeljük a mindennapjainkba” – mondta Csapláros Andrea.

geniusz

Dr. Végh Katalin – Fotó: Büki László

Dr. Végh Katalin, az MVMSZ Magyar Géniusz Program vezetője, a kiállítás főkurátora kitért arra, hogy a tárlat rendkívül sokszínű. Megtekinthető benne Erkel Ferenc aranykoszorúja, a salgótarjáni sortűz áldozatának véráztatta inge, Csornáról egy faragott borotvatok, Makóról hagymás talicska, akárcsak egy Mednyánszky-festmény is. S hogy mi ezeknek a kitüntetett tárgyaknak a közös nevezője? Az, hogy kárpát-medencei múzeumok őrzik őket. A tárgyanyag sokszínű, akárcsak a külön-külön is önálló arculattal, összességében sokmilliós gyűjteménnyel rendelkező kárpát-medencei múzeumok.

Dr. Rosta Szabolcs – Fotó: Büki László

A megnyitón pohárköszöntőt mondott dr. Rosta Szabolcs, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója. Örömét fejezte ki, hogy a program – pályázat keretében – anyagi támogatást nyújt a vidéki muzeális intézmények számára. A múzeumok értékeik kidomborítására vadonatúj időszaki és állandó kiállításokat hozhatnak létre, tudományos kutatásokat végezhetnek, konferenciákat szervezhetnek, és nem utolsó sorban a Cifrapalotába végre liftet is szerelhetnek.

A csodás kiállítás elgondolkodtat bennünket: Vajon kire mondhatjuk azt, hogy géniusz, zseni, kiemelkedő tehetség, lángelme?
– Számunkra, akik a Magyar Géniusz Programot megálmodtuk, géniusz egy magyar gondolat, egy ihlet, egy közösség szellemisége, ahogyan nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai, vagy akár a helyi tradíciókat éltető néphagyomány is. A vándorkiállításban szemet gyönyörködtető és szívet melengető különlegességek várják a látogatókat – mondta dr. Végh Katalin.

A kecskeméti tárlat május 22-ig, kedd és vasárnap között, 10-től 17 óráig látogatható. Keddenként előadással várják a látogatókat a kecskeméti Cifrapalotában. Április 26-án, kedden, 17.00 órától Szabó Kocsis Zsuzsanna néprajzkutató várja a látogatókat “A kiskunsági kerékpáros népdalgyűjtő – Dr. Kálmán Lajos életútja és munkássága” című előadásával. Kecskemét környéki népdalok is elhangzanak citera kísérettel. Közreműködik: Csüllög Edina és Vadas László. Az előadáson való részvétel ingyenes. Mindenkit sok szeretettel várnak!

Ízelítő a kecskeméti Géniusz Vándorkiállításról

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

A Cifrapalota egyéb programjáról

 

Hozzászólások