Íme az első nevek a 2022. október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjából! – Domingo, Ólafsson, Coltrane, Neue Oper Wien, Hiatus Kaiyote…  

Fotó: Posztos János

Plácido Domingo, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal, Ravi Coltrane, a Hiatus Kaiyote, valamint a Jörg Widmann operájával érkező Neue Oper Wien társulata mellett többek között a Janoska Ensemble, a Rajkó Zenekar, Michael Volle, a Studio 5 és Oláh Kálmán is kivételes programmal készül a 2022. október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválra.

Az ősz várva várt eseménysorozata kihagyhatatlan kulturális csemegékkel, premierekkel, izgalmas műfaji fúziókkal, ragyogó szólistákkal és jubiláló zenekarokkal, a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó alkotóival várja a közönséget.

Jegyek a Liszt Ünnep frissen bejelentett eseményeire már kaphatók!

Mi mindenre számíthatnak a fesztivál látogatói az idei Liszt Ünnep keretében?

Az évszázadokon át eleven spanyol zenés színház, a zarzuela legszebb dalaival áll színpadra a hazai közönség kedvence, az operavilág legendája, Plácido Domingo, bizonyítva, hogy e műfaj nem pusztán a tradíciókról, de a jelenről és a jövőről is szól.

Placido Domingo – Fotó: Fiorenzo_Niccoli

Budapestre látogat a kiváló szaxofonművész, zenekarvezető, producer és zeneszerző, Ravi Coltrane, aki hat saját albuma mellett a nemzetközi jazzélet olyan ikonikus alkotóival készített felvételeket, mint Joe Lovano, David Liebman vagy Jack DeJohnette. Október 18-án, a Liszt Ünnepen pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tölti meg élettel és muzsikával.

Ravi Coltrane – Fotó: Michael Weintrob

A három pozsonyi születésű Janoska fivér és a nagybőgőn játszó sógor, Julius Darvas egészen különleges módon teszi maivá és minden ízében „janoskássá” a legnagyobb klasszikusok jól ismert remekeit, legyenek azok Mozart-darabok vagy épp Beatles-dalok.

Nem meglepő tehát, hogy rendszeresen napjaink legnagyobb világsztárjaival koncerteznek, október 11-én pedig a Zeneakadémia színpadán figyelhetjük őket lenyűgözve! Az ismert zeneszerző és nagyszerű klarinétművész, Jörg Widmann első operája nemcsak elgondolkodtató, provokatív, a modern biotechnológiához köthető etikai kérdéseket boncolgat, hanem egy izgalmas érzelmi drámát is megjelenít…

liszt unnep

Jörg Widmann Composer-Clarinettist
Photo: Marco Borggreve

Beleszerethetünk-e vajon egy klónba? A Roland Schimmelpfennig librettója alapján írt Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című mű a Neue Oper Wien előadásában debütál a fesztiválon.

Liszt öröksége és szellemisége, az életművét jellemző kiemelkedő minőség és formai gazdagság hűen tükröződik a nevét viselő fesztivál programjában számtalan műfajban. De természetesen világhírű zeneszerzőnk ikonikus művei sem hiányozhatnak a Müpa szervezésében megvalósuló Liszt Ünnepről.

A világhírű izlandi zongoristazseni, Víkingur Ólafsson sok szálon kötődik a magyar zenéhez. Lemezeivel, koncertjeivel világszerte nagy feltűnést keltett, és a magyar közönséget is elvarázsolta – október 22-én Ravel rendkívül üde és sziporkázóan szellemes zongoraversenyét a Montreáli Szimfonikus Zenekar partnereként adja elő, de a koncerten Liszt Ferenc előtti főhajtásképp a Les Préludes is felcsendül.

Vikingur Olafsson – Fotó: Ari Magg

Oláh Kálmán mindig szívesen fordult a klasszikus zenéhez, Bachhoz, Chopinhez éppúgy, mint Bartókhoz vagy Kodályhoz. Ezúttal pedig – zeneszerzőként és előadóként is – olyan terepen mozoghat, mely különösen közel áll hozzá: október 19-ei estjén Liszt kompozícióiból merít inspirációt.

Olah Kálmán – Fotó: Szalóky Béla

Sőt, az idén alapításának 70. évfordulóját ünneplő, számtalan díjjal kitüntetett Rajkó Zenekar is igazi különlegességgel készül a Liszt Ünnepre. Jubileumi koncertjükön a kiváló zongoraművésszel, Balázs Jánossal kiegészülve Liszt nagyszabású rapszódiája, a Magyar fantázia szólal meg összetéveszthetetlen „Rajkó-stílusban”, felejthetetlen pillanatokat ígérve!

Rajkó Zenekar

Természetesen a könnyebb műfajok rajongóinak is tartogat meglepetéseket a fesztivál.

A 2011-ben létrejött ausztrál zenekar, a Hiatus Kaiyote stílusa valahol a neosoul és a jazz-funk határmezsgyéjén mozog, világuk egyedi, magával ragadó, műfaji kategóriákon átívelő: valódi zenei utazás. Erről és az énekes-gitáros Nai Palm kivételes színpadi jelenlétéről az Akvárium Klubban végre a hazai rajongók is meggyőződhetnek! S ez még csak a kezdet: a klasszikus, jazz-, világ- és könnyűzenei koncertek, operabemutatók mellett irodalmi, valamint képzőművészeti programok is várják az érdeklődőket Budapest legizgalmasabb kulturális intézményeiben a 2022. október 7-én induló fesztiválon.

Hiatus Kaiyote – Fotó: Claudia Sangiorgi Dalimore

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál folyamatosan bővülő programjáról és eseményeiről itt található további információ.

 

Forrás: Liszt Ünnep Kommunikáció

 

Hasonló cikkünk:

Liszt 210: Bor, vers és zene – Ünnepi hangverseny

 

Hozzászólások