A levendula varázsa – Itt a nyár, egyre több helyen ringanak lilában a domboldalak – aki teheti, levendulaszüretre indul – vagy legalább egy szelfi erejéig elmerül a levendulásban.

Joggal tart igényt e jeles növény a népszerűségre, hiszen szépséges látványa is megnyugtató, gyógyhatása bizonyított, és a szépségápolásban, a kozmetikában is „jeleskedik”. Vannak, akik csupán „molyirtónak” tartják, mások pedig a fűszerek közé, a konyhába is beviszik. Mert a levendula, mint ehető virág, mint virágfűszer egy új és izgalmas kihívás! Lehet vele ízesíteni, díszíteni, színezni, olyan sokoldalú virág, hogy az étlap minden fejezetében ott lehet a helye a levestől a húsételeken át a süteményekig, italokig.

Amikor hevítjük a levendulát, vagyis sütjük a virágokkal ízesített tésztát, melegszik a levendulás szirup vagy bor, elképzelhetetlenül finom aromaanyagok szabadulnak fel. Ötvöződve a méz, a cukor, a citrom, a bor vagy más nemes hozzávalók illatanyagával, egészen varázslatos illatok töltik be a konyhát. És ez már előre is vetíti a közben képződő ízek csodálatos összhangját! A levendula más fűszerekkel is házasítható, de mindenképpen karakteres fűszert válasszunk mellé, mint a rozmaring, a bors vagy a fokhagyma, az erős aromák így teljesednek ki egymásban. A levendula szárát sose dobjuk ki, mert nem csak potpourriba használhatjuk fel, de ha grillezünk, és a parázsba dobunk egy-egy csomónyi szárat, nagyon finom illat lesz, ami átjárja a húst, a zöldséget is.

Levendulás borzselé két borospohárban, szőlővel.

Akik nem vágynak levendulaillatú tömegjelenetekre, akik többre vágynak, mint egy szelfi egy szélfutta levendulásban sorállás után és egy pohár lilára festett szörp, akik szeretik inkább a bensőségesebb programokat – amik inkább illenek a törékeny virágokhoz, mintsem a vásári forgatag, azoknak ajánlunk néhány extra, tartalmas, virágos programot!

Halmos Monika, az ehető virágok hazai szakértője június 27-én levendulás főzőkurzust tart, aminek helyszíne ezúttal újra a Mindenmentes Főzősuli Szigetszentmiklóson lesz, természetesen mindenmentesen!

Halmos Monika

Június 30-án 10 órától Tihanyban, a Levendula Ház Látogatóközpontban kezdődik „E bűverő, mit szirma rejt…” címmel egy vetítettképes előadás az ehető virágokról, amit egy virágkóstoló követ! Az előadást szintén Monika tartja, ahogyan ő a fő szervezője az aznap esti, vagyis június 30-i, 18.00 órakor kezdődő különleges estnek. Az aszófői Nagyi Kertje Teázóban kerül sor a „Csupa szépség közt és gyönyörben járván…” programra, ahol a Fodor Pincészet borait kóstolhatják levendulás falatkákkal, irodalmi barangolással, egy szépséges helyen.

 

Minden program nyitott, ám a férőhelyek korlátozottak – ezért érdemes a programokra jó előre bejelentkezni.

 

Bővebb információ a weboldalon,  illetve aktuálisan a Rózsakunyhó alkotóműhely facebook oldalán.

 

 

 

Hozzászólások