Vannak olyan dallamok, slágerszövegek, amelyek egy életen át ott zümmögnek a fülünkben, mert olyan a mondanivalója, ritmusa, hangszereltsége, ami maradandó volt számunkra. Ilyen Lerch István zenéje is. Egy előadó pályafutását is meghatározhatja a neki írt dal, mely akár örökzöld slágerré is válhat.

 

lerch01

 

Amikor a szívemen nem ég a jel,
Amikor a városom olyan fájón ölel,
Amikor meg-megáll az óriáskerék,
Mikor el se képzelem a csillagzenét.
Arcodat fordítsd majd felém, ahogy mindig vártam,
Mutasd a békülés jelét, hogy én is megbocsássam majd
A sok hamis szót, hamis mosolyt,
Amiről itt ez az élet szólt.
Eljátsszuk még nap nap után, de mikor érzem, hogy feladnám,
Vigyázz rám!
(Részlet Lerch István – Vigyázz rám! című dalából.)

Horváth Károly, művésznevén Charlie (Ónod, 1947. október 28. – Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, trombitás) is változatos pályát tudhat maga mögött. Szólókarrierje 1994-ben indult, hatalmas sikereket aratott, számos slágert énekelt. Legismertebb dalai: az emblematikus Jég dupla whiskey-vel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé.

Kovács Kati (Verpelét, 1944. október 25. – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő) mára már legendás művésszé vált. Az Elfutok cimű dal hallgatása közben akár el is sírhatja magát a szerelemben csalódott ember.

Az Angyallány (zeneszerző: Lerch István, szövegíró: Demjén Ferenc) még ma is felidézhet bennünk régi szép emlékeket.

Angyallány

A sok szép, kiváló szöveg azonban csak akkor fog életre kelni, ha az olyan dallammal szólal meg, ami közel hozza hozzánk. A fent említett előadókat egy közös zeneszerző, Lerch István köti össze, aki maradandóvá tette ezeket a nagy slágereket.

Lerch István (Budapest, 1953. szeptember 16. –) Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, zongorista, énekes. Első felesége Kovács Kati Kossuth-díjas énekesnő volt. Olyan személyiség, akinek egyedi énekhangja, lélekemelő dalai, különleges hangszerelései, mélyreható mondanivalója van.

 

lerch2

 

Első hangszere egy harmonika, amit a kirakatban lát meg, és meg is kapja. Ott lóg a nyakában már hatéves korában. A nővérének vásárolt öreg zongora, mely a hálószobájában állt, lett a következő hangszer. Vonzották a fekete-fehér billentyűk. Tíz évig tanult klasszikus zenét, még egy gyerekeknek kiírt Bartók-versenyt is megnyert. Középiskolás korában, 1968-tól a Hétfő együttes (melynek tagjai megegyeztek a V’73 tagjaival), később a Volán együttes, majd 1973-tól 1977-ig a V’73, 1977-től 1988-ig a V’Moto-Rock tagja, 1989-től szólista.

Zenekarain kívül 1977 és 1983 között első felesége, Kovács Kati albumaira írt dalokat, de írt még Cserháti Zsuzsa, Szűcs Judith, Koncz Zsuzsa, Malek Andrea, Horváth Károly (Charlie) számára is. 1989-től szólóban zenél, első két albumán Kovács Kati vokálozott.

Lerch szólókarrierjét olyan lemezek jelzik, mint az 1989-es Különös bolygó, az 1991-es 10 és 1/2, az 1994-ben megjelent Szomjas angyalok, az 1999-es Good bye és a 2001-ben kiadott 30 év zene.

 

lerch4

 

Addigi munkássága összefoglalásaként a zenész 2004. december 29-én nagyszabású koncerttel lepte meg közönségét a Budapest Kongresszusi Központban 50. Szimfónia címmel. Koncertjén hosszú évtizedek után egy színpadon volt Koncz Zsuzsa és Kovács Kati, hisz mindkettőjüknek írt számokat Lerch. Nagy sikert arattak Horváth Charlie-nak írt dalai is: a Jég, dupla whiskyvel, a Mindenki valakié, a Nézz az ég felé, Az légy, aki vagy… és még sorolhatnánk. Hosszú évek óta Charlie zenekarában játszik, s a koncerteken saját műsorrésze van. A gyakran fellépő Demjén Ferenc is számos Lerch-szerzeményt tart műsorán.

2013. október 4-én, 60. születésnapja alkalmából nagyszabású koncertet adott a Művészetek Palotájában. Az énekes az MR Szimfonikusok kíséretében lépett fel, vendégei voltak: Fábián Juli, Tóth Vera, Horváth Charlie, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus. Közreműködött: Hrutka Róbert, Lattmann Béla, Szendi Gábor.

 

lerch03

István utazásai során különböző érdekes hangszereket szokott gyűjteni.

Lerch Istvánnal és számos előadóval ismét találkozhatnak a rajongók. Reméljük, még sok szép dallal lep meg minket a jövőben is.

A koncert!

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások