Aranykorok emlékezete – A Kulturális Örökség Napjai keretében a Cifrapalotában épületvezetés lesz 2017. szeptember 16-án, szombaton 10.15-től. Kalauz: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész

A kecskeméti városi tanács 1902. április 30-i közgyűlésén határozott arról, hogy az ún. „Engel-féle telken” építteti fel az első bérházát. A helyszín – nyilvánvalóan példaadó szándékkal – Kecskemét akkortájt kijelölt első sugárútjának főtéri „kapuja”, átellenben az 1864–1871 között emelt nagy neológ zsinagógával. Ezt az eredetileg sokfunkciójú épületet mutatja be kívülről-belülről, a pincétől a padlásig, a legújabb kutatásait is felhasználva a két éve megjelent Cifrapalota-könyv szerzője. Szót ejt például a Zsolnay-kerámiákról, az épület tervezőjéről, annak különleges életútjáról és sorsáról, s arról, miért éppen őt kérte fel annak idején erre a feladatra Kada Elek, Kecskemét aranykorának polgármestere.

1912-ben Kada így írt az épületről: „A város és hatóságokon kívül az egyesületek is törekedtek arra, hogy újabb igényeiknek megfelelő nagyobb épületeket emelhessenek. Így… az 52 méter (sic!) széles Rákóczi-út piaczi torkolatának egyik sarkán van a Kereskedelmi Kaszinó, melynek tervezője a Zsolnay által készített majolikáknak dúsabb alkalmazása által iparkodott nagyobb hatást elérni, s melynek szépsége fölött eltérők ugyan a nézetek, de művészet fejlődési szempontból mindig egyik legérdekesebb háza lesz a városnak.”

PÁVA A KÖBÖN – KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK ÉS JÁTÉKOS KEDVŰ FELNŐTTEKNEK
2017. szeptember 16., szombaton 10.00–16.00 óráig

Épített kulturális örökségünk egyik legszebb példája a kecskeméti Cifrapalota. Legékesebb termének különleges díszítőeleme a páva, ezért is nevezik Pávás teremnek. Kézműves foglalkozásunkon ezúttal pávákat készítünk minden formában és mennyiségben. Lehetőség lesz kulcstartó, báb, álarc és páva figura készítésére, varrására. 12 éves kortól a linómetszést is kipróbálhatják a gyerekek.

A látogatás szeptember 16-án és 17-én ingyenes.

 

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
76/480-776, cifrapalota.kecskemet@gmail.com
https://muzeum.kecskemet.hu/muzeumok/cifra.php

 

Hozzászólások