A nemzeti ünnepeken számos múzeum ingyenesen látogatható, érdemes élni az alkalommal. A kínálatból néhány fővárosi és vidéki múzeum programjából szemezgethetnek. Kultúra ingyen! Családi programok a nemzeti ünnepre.

kultura ingyen

Magyar Természettudományi Múzeum

1. Magyar Természettudományi Múzeum

A gyerekek egyik legkedveltebb múzeuma. Itt található Magyarország legnagyobb természetrajzi (ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani) gyűjteménye. A kicsiket az izgalmas leletek, bemutatók mellett interaktív, játékos feladatokkal várják.

A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki díjmentesen látogathatja meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait.

Megkérjük kedves látogatóinkat, hogy tartsák be a kötelező 1,5 méteres szociális biztonsági távolságot.

• Kérjük, hogy az épületbe kézfertőtlenítést követően lépjenek be. Használják a falra szerelt fertőtlenítő állomást!
• Lehetőség szerint viseljenek maszkot! A MÚZEUMI BOLTBAN kötelező a maszk használata!
• Amennyiben lehetőségük engedi, kérjük Önöket, hogy válasszák a bankkártyás fizetési módot.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. Telefon: (36-1) 210-1085
A Kiállítási épület nyitvatartása: 10.00-től 18.00 óráig

2. Magyar Földrajzi Múzeum – díjtalan!

A Magyar Földrajzi Múzeum gyűjteményét képezik a földrajztudománnyal, a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, képzőművészeti alkotások. A kicsik számára is izgalmas kaland lehet betekinteni a felfedezések világába.

Cím: Érd, Budai út 4, 2030

kultura ingyen

Magyar Földrajzi Múzeum

3. Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – szentendrei skanzen – ingyenes

Itt látható Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. A kiállításon megtekinthetjük a Kárpát-medence jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a társadalom különböző rétegeinek lakástípusait, életmódját (pl. pinceházak, lakóházak, cselédlakások, magtár, cigánykunyhó, kápolna, fazekasműhely, pékműhely, stb.).

Rendszeresen szerveznek szabadtéri programokat, rendezvényeket (pl. Húsvéti készülődés, Huszártábor, stb.). De akár gyermeked szülinapi buliját is megtarthatod a skanzen területén, ahol játékos feladatokkal várják a kicsiket. Így belekóstolhatnak a tanyai élet, a ház körüli teendők, az állattartás, kertgondozás és földművelés örömeibe és nehézségeibe.

Cím: Szentendre, Sztaravodai út, 2000

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

4. RepTár – ingyenes

A RepTár egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A múzeum sokkal több, mint egy nagy repülőgép emlékpark, ugyanis számtalan interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, hanem élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is.

A múzeumlátogatás izgalmas program lehet kicsik és nagyok számára egyaránt. Kalandpark, mászófal, 3D mozi, repülőgépszimulátor és sok más érdekesség várja a családokat.

A Reptár megközelítése: 5000 Szolnok, Indóház út 4-6

5. Vadászati Múzeum – ingyenes

A Grassalkovich-kastély épületében 3 szinten (pince, földszint, emelet) természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók.

Cím: 3000 Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.

6. Petőfi Irodalmi Múzeum – ingyenes

Október 23-án, hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeum és egyes tagintézményei: a Kazinczy Ferenc Múzeum és a Magyar Nyelv Múzeum ingyenesen látogathatók rendes nyitvatartás szerint, 10.00 és 18.00 óra között.

Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

kultura ingyen

Petőfi Irodalmi Múzeum (Fotó: Programturizmus)

7. Múzeumok Őszi Fesztiválja – Savaria Múzeum, Szombathely

Múzeumok Őszi Fesztiválja, rendezvény, tárlatvezetés, szakvezetés. A programon való részvétel ingyenes. Családi foglalkozásokkal, múzeumpedagógiai órákkal, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, színes programokkal, valamint pedagógusoknak szóló szakmai rendezvényekkel várják a múzeumok egy hónapon keresztül Önöket – a fővárosban és vidéken egyaránt.

MÚZEUMUNK IDEI KÍNÁLATA:

Október 23. péntek 15.00
Kolónia a „pannonok” földjén – Savaria első 200 éve – ingyenes tárlatvezetés

A Kárpát-medence történelmében sokszor fordult elő, hogy a keleti és nyugati részén lévő hatalmi központok befolyásának gyengülése – politikai értelemben – vákuumot idézett elő. Ez volt a helyzet a Kr. e. 1. század második felében is. A keleti változó erejű dák és makedón államok meggyengítették a kelták amúgy is széttagolt politikai befolyását. A helyükre az egyre erősödő Római Birodalom kezdett el lassan, de módszeresen benyomulni. Ennek a folyamatnak az okait, állomásait és eredményét tekintjük át a régészeti és történeti adatok tükrében az érdeklődőkkel közösen.

Ha eldöntötték, merre mennek október 23-án, mindenképpen tájékozódjanak az adott múzeum honlapján az aktuális tudnivalókról! Előfordulhat, hogy a látogatás regisztrációhoz között, esetleg egy előre nem várt esemény miatt kivételesen zárva tart az adott múzeum aznap. De az ünnepek alatt a kultúra ingyen élvezhető!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Korábbi kapcsolódó cikkünk múzeumok témában