A 85. Ünnepi Könyvhét kecskeméti programjainak keretében 2014. június 17-én, kedden 17 órától kerül sor Kriston Vízi József játékkutató etnográfus “Kő, papír, olló” című új kötetének bemutatójára. A PONT Kiadónál megjelent, az NKA által támogatott könyvéről a szerzővel Laczkóné Pálfi Alojzia főiskolai docens beszélget. Közreműködnek a Kecskeméti Ifjúsági Otthon arany diplomát nyert VÁNDORBOT Báboskörének tagjai: Biri Dorottya 4. osztályos, a Corvin Mátyás Általános Iskola tanulója és Salánki Villő 2. osztályos, a Kodály ÉZI növendéke.

A bemutató helyszíne: Katona József Könyvtár, Kecskemét, Piaristák tere 8. Az új és néhány, korábbi szerzői kötet a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható. Minden régi és új barátot, érdeklődő ismerőst szeretettel várunk!

KRISTON VÍZI JÓZSEF: „KŐ, PAPÍR, OLLÓ…”

TARTALOMJEGYZÉK:
1.    Eötvös küldte, Haza várta őket
2.    Kiss Áron, a pest-budai közösségépítő
3.    Forgácsok…
4.    Ajánlások, tervezet Kiss Áron életművének feltárása közben
5.    A munka és a szeretet háza
6.    Vázlat a játszótéri kultúra magyarországi történetéhez
7.    A játék és a játszás fővárosi színterei
8.    100 éves a Budapesti Játékház!
9.    Az európaivá nevelő játék üzenete
10.    Kresz Mária első tárgya: a játék
11.    Játékos fordulatok a Ludi Magisterrel – Szentiványi Tibor
12.    Mennyire „édes” az Aranyalma?
13.    Találkozás egy kecskeméti esten…
14.    Utószó – Képes Gábor

Kriston Vízi József dr. (Budapest, 1953)

Alap- és középfokú iskoláit Budapesten, egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte (1978. néprajz-népművelés). Szakmai pályáját Tiszaújvárosban, mint helytörténeti gyűjtemény-vezető kezdte. Ezután Egerben, a megyei hatókörű Dobó István Vármúzeum néprajzos muzeológusaként dolgozott. 1984. január 1-jén Kecskeméten nyert kinevezést a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely vezetésére, ahol 2000 végéig tevékenykedett. Az ezt követő tizenhárom év során Budapesten a Néprajzi Múzeum, majd a nyíregyházi Jósa András Múzeum közönségkapcsolati és marketing munkáját irányította; volt iskolai könyvtáros (Tisztviselőtelep) és  kulturális rovatvezető (Human Resources Magazine). 2002-től regisztrált múzeumi szakértő. 2008 és 2014 eleje között az ottani örökségvédő egyesület által működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményt igazgatta. Ez év áprilisától a megyei hatókörű Kecskeméti Katona József Múzeumba nyert kinevezést; a néprajzi muzeológia mellett feladata az intézményi szervezet kommunikációs munkájának szervezése és alkotó működtetése.

Négy évtizede foglalkozik a játék és a játszás, társas élet- és szórakozásformák témakörével. A mai Magyarország tájai, magyar és nemzetiségi népcsoportjai mellett gyűjtő- és kutatómunkát folytatott a szlovákiai, székelyföldi, partiumi és vajdasági magyar közösségekben. Egyetemi kisdoktori vizsgáját „A Palócföld hagyományos játékkultúrája és változásai” témakörben készítette, védte meg, majd közölte (Eger- Debrecen-Kecskemét, 1984, ill. 1989).

Eddigi pályája során közel félszáz kiállítás önálló, illetve társrendezője, ötletgazdája és kivitelezője. Több mint száz tudományos közlemény, és annál több ismeretterjesztő cikk, népszerűsítő írás szerzője; eddig hét önálló kötetet publikált. Szakmai és társadalmi szervezetek közül tagja pl. a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának, a Közép-Európai Club Pannonia Egyesületnek. Egyik alapítója a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületnek, a Kecskemét-Aomori Baráti Körnek s a Kecskeméti Rotary Clubnak. Az 1990-ben Kecskeméten megalakult Európa Jövője Egyesülethez az első között csatlakozott, annak mai napig társelnöke. Egyebek között a Kiss Áron – emlékérem (1996), a Népművelésért Miniszteri díj (1998), a Pro Ludo-díj (2006) és a Podmaniczky-díj (2012) birtokosa. Nős, felesége: Kriston-Bordi Zsuzsanna tanító, tankönyvszakértő és szerkesztő.

2014. június 14.

Hozzászólások