Miért jött létre az egynapos vásárlási böjt? Az emberek életük során óriási mennyiségű hulladékot halmoznak fel. Ez a jelenség főleg a fejlett és fejlődő országokra jellemző, ahol az elromlott termékeket javítás helyett kidobjuk, és ahol megengedhetjük magunknak a fölösleges dolgokat. Bár a szelektív hulladékgyűjtés egyre elterjedtebb, a leghatékonyabb mégis az volna, ha kevesebb szemetet termelnénk (így szelektálnunk is kevesebbet kellene).

Tény, hogy egyre többen vannak a környezettudatos és társadalmilag érzékeny vásárlók. Mégis, kevesen tudjuk, mik is azok a fontos dolgok, amikkel a legnagyobb hatást gyakoroljuk a környezetre. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a legutóbbi Ne vásárolj semmit! nap alkalmából adta ki a vásárlók 12 pontját, amiben a környezettudatos életmód legfőbb és leghatékonyabb tényezőire hívja fel a figyelmet. A kiadvány pontjai a pazarlás ellen küzdenek, s felhívják a figyelmünket arra, hogy egy kis odafigyelés nem csak a környezetünkre, a pénztárcánkra is jótékonyan hat.

A Ne Vásárolj Semmit! Napot először 2011-ben tartottak Magyarországon.  Idén a nemzetközi napon a Kino moziban vetítik le a Tudatos Vásárlók Egyesülete által készített, Brazíliában forgatott filmet, amely bemutatja a Magyarországon is egyik legnépszerűbb gyümölcsléként fogyasztott narancslé elkészülésének körülményeit. A film készítői arra is keresik a választ, hogy milyen szerepe van a helyzet kialakulásában azoknak az európai szupermarketláncoknak, ahol a narancslé döntő többségét a fogyasztók vásárolják.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta népszerűsíti az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot Magyarországon. A szervezet 2004 óta működteti a Tudatos Vásárlók hivatalos oldalát, 2009-ben pedig elkészítette Magyarország Zöld Térképét, amely a fenntartható életmódot segítő boltokat, szolgáltatásokat gyűjti össze az ország egész területén. 2010-ben elindította a háztartások “zöldebbé” tételét segítő, ehhez tanácsokat nyújtó ÖkoKöröket, valamint ugyanebben az évben az Ökofitnesz online közösségi platformot, amely interaktív és játékos módon segít a környezettudatos életvitel kialakításában.