Ki gondolta volna, hogy a kávé története néhány táncoló kecskével kezdődött! A legenda szerint a juhászok arra lettek figyelmesek, hogy a kávébabokat lelegelő kecskéik szabályosan „táncra perdültek”, felélénkültek, így fedezték fel a kávé hatásait, aminek azóta is örvend az emberiség.

Az afrikai törzsek a kávét nem itták, hanem ették. Bár ez a szokás ma sem idegen, hiszen az igazi gourmanok képesek elropogtatni a kávészemeket, az afrikai törzsek ún. energiabombákat készítettek zsiradékból és kávébabból.

Ha összeomlana a tőzsde, fektesd a pénzed kávéba! Amióta világ a világ, a kávé értéke soha nem csökkent, sőt folyamatosan nőtt, s bár cseppet sem nevezhetjük alap élelmiszernek, a kávé sikere és értéke évszázadok óta töretlen.

A kávéöv. A kávé az egész világon csak egyetlen övben nő és terem, ezeken a területeken termesztik a világ kávéját. Érdekes tény, hogy az Egyesült Államokban kizárólag Hawaii száll be a kávépiacba.

A világ kávéfogyasztóinak 70%-a az enyhe, aromában gazdag Arabicára esküszik. A maradék 30% a keserűbb és erőteljesebb Robustát fogyasztja, amiben csaknem ötven százalékkal több a koffein, mint az Arabicában.

Espresso. Nincs különleges pirítási mód. Nincs sajátos kávébab-fajta. Nem egy kávéfajta, csupán egy módszer, amivel a kávét elkészítheted. Az espresso név az italkészítés gyorsaságára utal, hisz az első ilyen gépek megjelenésekor, a 20. század első évtizedében szokatlan volt, hogy a kávé frissen, a vendég szeme láttára készüljön el egy-két perc alatt. Méghozzá szó szerint a szeme láttára, hisz ezek a kávégépek a modern kávézók, presszók díszei voltak.

Americano. A kávénak eme elkészítési módját az amerikai katonák találták ki a második világháború alatt. Ők kérték ugyanis az akkoriban elterjedt espressót több vízzel felöntve, hogy az erős aromákat felhígítsák.

A kávébabok a cseresznyepiros, csipkebogyóhoz hasonló élénk színű szemekben teremnek. A piros magokat válogatják, szárítják, majd lecsupaszított formában pörkölik meg az akkor már apró, zöldes szemeket. A szemek a pörkölés alatt pukkanó hangokat adnak ki. Az első pukkanásnál a szem a duplájára nő, a másodiknál a mindenki által ismert eredeti méretét veszi fel.

1675-ben az angol királyi udvar betiltotta a kávéházakat. Már akkor is feltűnő volt a kávéházak közösségkovácsoló ereje. Nem csoda hát, hogy a királyi család azt gondolta, ha összeesküvést szőnek ellenük, akkor azt egy kávéházban teszik majd. Így jobbnak látták a bajt csírájában elfojtani, és bezárni az összes angliai kávézót.

George Washington 1906-ban föltalálta az instant kávét. Az árulkodó évszámból sejteni lehet, hogy nem Amerika első elnökéről beszélünk. A belga fiatalember Guatemalában élt, itt fedezte fel és alkotta meg az instant kávét.

Á. O.

2013. november 27.

Hozzászólások