A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja – Klimt és Schiele: Amor és Psyche – a 19. század végi – 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be.

A korszakot, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyert a pszichológiában és a művészetben.

A társadalmi, történelmi és művészeti szempontokra egyaránt rávilágító film vezérfonalául Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások szolgáltak, amelyeknek az Albertina és a Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum ad otthont. A tárlatvezetések mellett az alkotás ívét egy történelmi kávéházakból induló utazás adja, amely Bécs kulturális nevezetességei mellett egyaránt érinti Klimt műtermét, Sigmund Freud házát, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt, a Klimt által gyakran látogatott Ravennát és a New York-i Neue Galerie-t is.

A 4K minőségben forgatott filmet a szakértői narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei színesítik: a modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé vált e rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítésétől Schiele magával ragadó aktjainak és nyakatekert figuráinak szokatlan körvonalaiig.

Az alkotás Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett többek között Szolnokon, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Szentendrén is vetítik.

 

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése

színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2018
rendező: Michele Mally

Magyarországi bemutató: 2018. december 13.

 

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Hozzászólások