Világhírű vendégművészek adják elő bécsi klasszikus mesterek zeneműveit a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén. 

Ton Koopman

December 5-én két csodálatos közreműködő teszi különlegessé a Nemzeti Filharmonikusok előadását, melyen bécsi klasszikus zeneművek csendülnek fel. A koncert karmestere nem más, mint Ton Koopman holland orgonaművész, aki a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom világszerte legismertebb vezéralakja. Mozart, Hadyn és Beethoven darabjait a másik vendégművész, Tarkövi Gábor, a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitásának hiteles tolmácsolásában hallhatjuk.

A három mű, melyet meghallgathatnak a koncertre látogatók, Mozart, Haydn és Beethoven egy-egy különleges darabja. Mozart 16 évesen komponálta sorrendben 19. szimfóniáját, amelynek különlegessége a négy kürt használata, különlegesen magas hangfekvésben. Haydn Trombitaversenye a mester utolsó versenyműve, 1796-ban komponálta, az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. Beethoven II. szimfóniáján még felismerhető Haydn öröksége, de már benne van az az átütő erő, amely későbbi műveinek legjellemzőbb tulajdonsága. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami annál figyelemreméltóbb, mert egyidőben született a híres Heiligenstadti végrendelettel, amelyben a zeneszerző, tudomásul véve megakadályozhatatlan siketülését, elbúcsúzik a világtól.

A három bécsi klasszikus mű két világhírű vendégművész részvételével hallható december 5-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Ton Koopman karmester

Mozart: Esz-dúr szimfónia K. 132
Haydn: Esz-dúr trombitaverseny
Beethoven: II. szimfónia (D-dúr), op. 36

Közreműködik:
• Tarkövi Gábor trombita
• Nemzeti Filharmonikus Zenekar

(fotó: Hrotkó Bálint)

2018. december 5. 19.30 – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Forrás: Momentum Mundi

 

Hozzászólások