Hófödte hegycsúcsok, smaragdzöld mezők, tisztaság, fenség, nyugalom. Talán ezek a szavak jellemzik számomra legtalálóbban ezt a történelmi hátterénél fogva ellentmondásos régiót. Dél-Tirolban minden évszakban kitűnő választás lehet túrázni, síelni vagy várost nézni. Mi július elején jártunk arrafelé, így megismerhettük, milyen arcát mutatja a vidék nyáron.  Az időjárás ilyenkor is változékony volt, és a hegyek között nem kellett tartanunk a nagy melegtől, esőre viszont annál inkább számíthattunk.

Dél-Tirolban sajátos etnikai helyzete miatt keveredik az olasz és az osztrák jelleg. Területileg Olaszország legészakibb tartománya, mely talán leginkább elüt az olasz mentalitástól. Mondhatnánk, a legosztrákosabb olasz régió.

1918-ban, az első világháború után csatolták az addig Ausztriához tartozó, akkor is vegyes lakosságú tartományt Olaszországhoz. A határt itt sem az etnikai, hanem a stratégiai szempontok figyelembevételével húzták meg. Mussolini erőteljes olaszosítási programba kezdett: Bozenben (Bolzano), a tartomány székhelyén diadalívet építtetett és az addig német többségű városban egy új olasz negyedet hozott létre. Olasz polgárokat telepített be, és kötelezővé tette az olasz nyelvet. A harmincas évektől kezdve támogatták az osztrákok Ausztriába való áttelepülését.

A régió gazdaságára vonatkozóan fontos tény, hogy a tartomány adja Európa almatermésének 10 százalékát. Bármerre jártunk, az országutak mentén mindenfelé alma-és szőlőültetvények látványa fogadott minket.
Érdekesség még, hogy a régióban játszódik a Terence Hill főszereplésével készült Alpesi őrjárat című tévéfilmsorozat.

Tirol vára

A legmegkapóbb helyszínek és látnivalók

Az elsüllyedt falu

Érdekes, de kissé bizarr látvány a mesterségesen elárasztott Reschen (Rezia) falucskából egyedül megmaradt, a vízből kiemelkedő templomtorony. A Reschen-tó részben ezért is vált turistalátványossággá, és kedvelt fénykép-témává. Az 1950-es években víztározót alakítottak ki ezen a helyen, elárasztva a települést. A tó környezete festői, a távolból még Dél-Tirol legmagasabb hegye, az Ortler havas csúcsa is idelátszik. Hajójárat is közlekedik a mesterséges tavon, sajnos meglehetősen korlátozott a járatok száma. Az idény július 10-én kezdődik, de akkor is csak naponta egy hajó fut ki a kikötőből, és az is éppen a délután kellős közepén. Rendeznek a 20 km-es tavat körbekerülő futóversenyt is, de a táv kerékpárral is könnyen megtehető.

Időutazás Nagy Károly korába
 
Több 8. században épített, kitűnő állapotban fennmaradt Karoling-kori templom és kolostor is megcsodálható Dél-Tirolban. Ilyen kis ékszerdoboz a Proculus templom,  melyet a 3. században élt veronai püspökről, Szent Proculusról neveztek el. Az aprócska templom feltűnően épen megmaradt falfreskói a vallásos témák mellett vidámabb jeleneteket is ábrázolnak (többek között mosolygó teheneket, sőt egy “hintázó” alakot is felfedezhetünk, aki a leírás szerint a névadó szent Proculust testesíti meg).

Érdemes átruccanni a határtól néhány kilométerre, már Svájcban fekvő Müstair-be is, ahol az UNESCO Világörökségi listán szereplő, Nagy Károly alapította 8. századi templom és kolostor látogatható meg, különösen pompás freskókkal.

Bolzano / Bozen

A kedves óvárossal rendelkező Bolzano talán legtöbbeket vonzó nevezetessége a Régészeti múzeum, melynek legkülönlegesebb látványossága kétségkívül Ötzi, a kb. 5000 évvel ezelőtt gyilkosság áldozata lett, megfagyott, és a gleccser védőrétege alatt mumifikálódott ember teste. A szokatlan látnivalót üvegfalon keresztül nézhetjük meg. Itt mindig sorban állásra kell számítani. A múzeumban ez az egyedülálló lelet áll a középpontban: a kiállítás bemutatja a holttest megtalálásának, vizsgálatának körülményeit, illetve részletesen ismerteti a kutatási eredményeket, mindazokat a következtetéseket, amiket az 5000 évvel ezelőtt az Ötz-völgyében élő emberek életmódjáról, szokásairól le lehetett vonni. Láthatjuk a megtalálási helyéről Ötzinek elnevezett ember ruháinak és felszerelésének maradványait, a vizsgálatok alapján részletes képet kaphatunk egészségi állapotáról, táplálkozásáról.

Merano / Meran

A magyar történelemből, de különösen Katona József Bánk bán című drámájából jól ismert, pejoratív éllel említett nép, a merániak ősi fészke ez a város, középkori eredetű óvárossal. Festői a fekvése, az Etsch/Adige folyó szeli át, partján megállásra csábító padok és kiülős kávézók csalogatják az egy pohár ital mellett bámészkodni kívánó turistákat. A dél-tiroli városok közül talán leginkább mediterrán hangulatú. Az üzletekkel szegélyezett szűkebb-tágabb sétálóutcák is ezt az atmoszférát erősítik fel, és vezetnek a központot jelentő fő térhez, ahol a katedrális is áll.

Trautmannsdorf-kastély

Egy csipetnyi Paradicsom 12 hektáron. A bejáratnál kapott térképen nyomon követhetjük az egyes útvonalakat. Külön terület mutatja be a helyi, hegyvidéki éghajlat növényeit, de sétálhatunk mediterrán és trópusi égövi virágok, bokrok és fák között is. Egy-két óra semmiképpen sem elég a teljes terület bejárására: egy napot is szépen eltölthetünk ezen a gyönyörű helyen, amely a növények szerelmesei számára kötelező program. A vízinövényekkel borított kis tó partján kávézó áll, ahol pihenésként elkortyolhatunk egy kávét, vagy ehetünk egy nagy pohár fagyit, miközben a tavat övező pálmafákban gyönyörködünk. Több kilátópont (skywalk) is lehetőséget ad, hogy a botanikus kert egészét belássuk madártávlatból. A tengerparti hangulatot imitálják egy homokos-pálmafás terület kialakításával, ahol nyugágyakon pihenhetnek meg a látogatók és ahonnan a tartomány nevét adó Tirol várára is ráláthatunk.


Az arborétum egészében figyeltek a pihenőhelyek kialakítására, árnyas-hűs helyeken, lugasokban, eldugott helyeken egyaránt elrejtőzhetünk kissé, nyáron vízesések, kis patak mellett hűsölhetünk.

Stilfser Joch

Aki nem bírja a kanyargós utakat, gondolja meg, felmerészkedik-e erre a hegyre. 40 hajtűkanyar vezet fel kb. 900 méterről 2750 méterre. A több mint 1800 méteres szintkülönbséget autóval fél óra alatt tettük meg szédítő mélység és lenyűgöző magasság mellett, miközben látószögünkbe kerültek a gleccserek.

A tél előszele a kánikulában. Ősszel és télen már nem ilyen szembeszökő a hőmérséklet-különbség, nyáron azonban különleges élmény volt a hógolyózás és a lanovkázás a 3100 méteres csúcsra. A magamfajta fázós embernek is különleges élmény volt, megérte dideregni egy kicsit, hogy nyáron havat lássak és közvetlen közelről havas csúcsokban gyönyörködhessek. A vendégházban azonban kimondottan jólesett a forró kávé, miután lejutottunk a hegycsúcsról.

Tirol falu és Tirol vára

A tartomány nevét adó vár már messziről felhívja magára a figyelmet. Égbe törő tornyaival olyan, mint egy mesekastély. A parkolótól hosszas gyaloglásra kell számítani, kb. húsz perces sétával juthatunk el a várig, miközben az elénk táruló panorámát csodálhatjuk meg. A faluban ajándékboltok és éttermek sorakoznak. A vár belseje is lélegzetelállító: gótikus kapuk, monumentális lovagterem, ablakkeretek, freskók. Az egyik kiállítás Tirol középkori történelméből emel ki epizódokat, tárgyi emlékek és audiofelvételek segítenek újjáteremteni az egykori életmód elemeit.
A toronyban berendezett tartománytörténeti kiállítás Tirol elmúlt száz évének történelmét mutatja be, részletesen kitérve az ott élők küzdelmére az autonómiáért.

Churburg

Dél-Tirolban kis túlzással minden településhez tartozik egy vár. Egy-egy kanyarban újabb hegytetőre épült vár vagy kastély tűnik fel, nem győzzük kapkodni a fejünket. Churburg gótikus vára a kisebbek közé tartozik, mégis egészen különleges képet mutat emeleti kerengője érdekes falfestményeivel, groteszkbe hajló ember-és állatábrázolásaival. A fegyverteremben a vállalkozó kedvűek néhány fegyvert és sisakot is felpróbálhatnak.

A kiemelt műemlékek és természeti látnivalók mellett Dél-Tirol számtalan túraútvonallal, műemlékkel, történelmi épülettel és lenyűgöző panorámával vár – minden évszakban.

Szöveg és fotók: MontázsMagazin

 

 

Hozzászólások