Az elmúlt év őszén hirdette meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő azt az országos középiskolai tanulmányversenyt, amely a GULÁG Emlékbizottság szakmai védnökségével, az Emlékév alkalmából került lebonyolításra. A Kárpát-medencei diákság figyelmét felkeltő történelmi versengés döntőjébe 21 csapat került be.

A döntőbe jutottak között volt (Bács-Kiskunból egyedüliként!) “Kínok kutatói” néven a Kecskeméti Szakképzési Centrum kebelébe tartozó Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola csoportja Jäger Erzsébet tanárnő felkészítésével. A január 19-én, Budapesten megrendezett döntő végső, szűkített létszámú fordulójába már csak hat csapat került be. A kecskemétiek szoros holtversenyben a kilencedik helyen végeztek.

Az Ujváry Gábor professzor vezette zsűri, diáktársak, szakmai kísérők és a sajtó előtt zajló megmérettetés résztvevői kép-, idézet- és vaktérkép felismerésben, ppt-előadásaikkal, interaktív szóbeli feladat teljesítéssel, majd zárásként történelmi vádbeszédekkel mutatták be több hónapos komoly és szabadidőt bőven igénybe vevő felkészültségüket.

A “Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” kiemelt program-sorozatból – mint arról tudósítottunk – Kecskemét és Bács-Kiskun megye is kiveszi részét. A versenyhez kapcsolódóan február 24-25-én Kecskemét városa ad otthont a most lezárult megmérettetésben jeleskedett diák-közösségek szakmai találkozójának és workshopnak.

A fővédnök: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony meghívó levelét és a vendéglátó város promóciós mappáját Hörcsök Imre képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Értékmegőrzési Bizottságának elnöke és Hajagos Csaba történész, muzeológus, a projekt-gazda Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, témagazda adta át a kárpátmedencei régió ifjú képviselőinek. A házigazdák között nagy izgalommal készülnek a diák és felnőtt szentgyörgyisek is.

 

 

 

Hozzászólások