A kedden megnyílt új időszaki kiállításon egyebek mellett Mátyás király korabeli szarvasüllőt, egy több száz éves, egyedi formatervezésű ritkaságot is láthatnak az érdeklődők, de megismerkedhetnek például az ékszerek és ötvös remekek készítésének nagyközönség előtt ritkán feltárt fortélyaival is.

A látogatók ötvösműhelyek zárt világába nyerhetnek betekintést ahova nem léphetett be akárki, hiszen a mesterek igen drága nyersanyaggal dolgoztak, amelynek lehullott porát is összegyűjtötték. Ugyancsak vigyázták a szakmai mesterfogásokat, amelyeket a kiválasztott, arra érdemes tanítványnak adtak csak tovább.

A kiállításon különleges alakú és kialakítású szerszámok, az ötvös munkát segítő kalapácsok, speciális, kézhez idomuló vésők is láthatóak. Az eszközök könnyebb megértését eszközleírások és dokumentumok is segítik.

A december 8-ig látogatható kiállítás az évszázadokon át apáról fiúra szálló ötvösmesterség műhelytitkaival is megismertet, a  hétvégenként tartott bemutatók keretében megtudhatjuk például, hogy hogyan készülnek az ékszerek, hogy mi az a cizellálás, vagy a tűzzománcolás, de egyéb furcsa és ismeretlen szerszámokkal is találkozhatnak.

MTI

2013. október 3.

Hozzászólások