A Montázsmagazin egy családi összefogás eredményeképpen létrejött internetes kulturális magazin, szerkesztőségük pedig az otthonuk. Egyre többen olvassák a magazint, hiszen eljut még a határainkon túlra is az ismerősökhöz, barátokhoz. Hírt ad nem csak közvetlen környezetünkről, de fővárosunk kulturális újdonságairól is. Igyekszik országos kitekintést adni és általános kulturális értékeket fölmutatni.

Február elsején lesz két éves a magazin, tekintsünk most vissza a keletkezésére! Hogyan jellemezhetnénk röviden a Montázsmagazint?

Ez egy kulturális on-line magazin. Nem napilap, amely a mindennapok történéseit, eseményeit foglalja magába, nem is story újság vagy bulvár, amely a megtörtént vagy meg nem történt eseményeket színezi a paletta minden színárnyalatával. Itt mindenki és minden értékes megtalálható: író, költő, énekes, zenész, festőművész, fotós, műsorvezető, egy csipetnyi filmkritika, egészséges életmód ötletek, vonzó utazások leírása, egy darabka történelem – mindez nonstop módon. Bármikor rákattintasz, mindig találsz valami újdonságot benne. (www.montazsmagazin.hu)

Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

Weninger Endréné Pécsi Erzsébet vagyok. 1975-ben végeztem a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-angol szakán. Pedagógus voltam világéletemben, életem fő műve – három gyönyörű és okos gyermekem mellett – több ezer diák oktatása és nevelése. A férjem is pedagógus, a Petőfi Sándor Általános Iskolában sokáig együtt tanítottunk. Később ő a Katona József Gimnáziumba került, én pedig a Piarista Általános Iskolában dolgoztam 18 évig. Tanítottam magyart, angolt, hittant, és négy felsős osztály osztályfőnöke voltam. Szép és meghatározó időszaka volt ez életemnek. Tavaly lettem nyugdíjas, tele új ötletekkel, elképzelésekkel, mint például ez az újság is.


Honnan ivódott családodba a kultúra iránti igény?

Férjem is, én is nagyon szeretünk olvasni. Rengeteg könyvet összegyűjtöttünk az évtizedek során. A színház, a filmek, a zenei élmények tették kerekké az életünket. A gyermekeinkre is átragadt ez a mohó tudásvágy. Ez a természetes közegünk.

Mutasd be röviden a gyermekeidet, kérlek!

Nóra 1977-ben született. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett magyar-angol szakon. Kicsi korától vonzódik az irodalomhoz, sokat olvas és maga is írogat, így érthető, hogy nem tanár, hanem inkább író szeretne lenni. Férje is humán beállítottságú, a Pázmányon folytatott tanulmányokat latin, görög, történelem szakon. Ő a Pest Megyei Levéltár igazgatója, de e fontos posztja mellett is szakít néha időt arra, hogy történelmi témájú cikkeket írjon a magazin számára.

A gyermekeim: Nóri, Andi, András (A könyvem bemutatóján)

András fiunk 1978-ban született. Jogot végzett az ELTÉ-n, aljegyző a kecskeméti önkormányzatnál. Ő inkább olvasni, mint írni szeret. Néha ellát bennünket jogi tanácsokkal.

Andrea 1988-ban született. A két tannyelvű érettségi után egy ideig külföldön tanult. Az ELTE kommunikáció szakán újságírással és kreatív írással foglalkozott és ott szerzett diplomát. Az idén mesterképzéssel folytatja a tanulmányait, közben újságíróként dolgozik. Ő is kicsi korától ír, eddig két regénye jelent meg. A harmadik már hónapok óta kiadásra vár!

Weninger Nóra, a Montázsmagazin főszerkesztője

Milyen kiemelkedő esemény történt veled az elmúlt évben?

Az egyik újdonság az, hogy sikerült kiadnom a tavaly befejezett regényemet, melyhez anyagot a tanári pályafutásom alatt szerzett élményeim szolgáltattak. Mondhatjuk ifjúsági regénynek is, de a felnőtteknek is érdemes elolvasniuk, hiszen még ők is nevelhetők a regény végkicsengése szerint.

Két bemutatója volt a könyvnek. Először a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagjai ismerkedhettek meg a regénnyel. Kovács István József költő, a Baráti Kör elnöke mutatta be a jelenlévő tagoknak június 1-jén a Kecskeméti Kulturális Központban. Elmondta, hogy a könyv egyben ifjúsági regény, kalandregény és a gyermeki lélek pszichológiája. Ő inkább a pedagógusoknak és a mai szülőknek ajánlja elolvasásra.

A másik eseményre a Piarista Iskola dísztermében került sor. Sokan eljöttek, hogy együtt örüljenek velem a könyvem megjelenésének. Farkashalmi Erzsébet kolléganőm volt az, aki a beszélgetést vezette és az egész programot összefogta. Pál Attila színművész úr pedig csodálatos hangulatot teremtett énekével és a regény részleteinek felolvasásával.

A Kölyökkorom kalandjai című regényem bemutatóján Farkashalmi Erzsébettel és Pál Attila színésszel

Mi a másik újdonság az életedben?

Nóri lányommal együtt nyitottunk egy webáruházat. Kínálunk benne kortárs költők és írók műveit, játékokat és ajándéktárgyakat. Még kevesen tudnak rólunk, viszonylag kevés a látogatónk és a vásárlónk. Ezen szeretnénk hamarosan változtatni. Szívesen látunk mindenkit a Montázs Webáruházban! (www.webshop.montazsmagazin.hu)

Mióta nyugdíjas vagy, több időd jut-e írásra?

Már szállóigévé vált, hogy a nyugdíjasok
érnek rá a legkevésbé, ők mindig rohannak. Én sem tudom jól beosztani az időmet. Úgy körülbástyáztam magam tennivalókkal, hogy soha nem unatkozom. Amióta újságírással foglalkozom, nem jut időm a versírásra, amit úgy szerettem. Időnként eljárok sajtótájékoztatókra, kulturális programokra, amelyekről vagy írok beszámolót, vagy csak élvezem, mert kellemes és hasznos időtöltés.

Baráti beszélgetés a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének néhány tagjával

Milyen közéleti tevékenységet folytatsz?

Részt veszek a Városi Civil Kulturális Kerekasztal munkájában. Sajtófelelősként igyekszem megszervezni, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a Kecskeméten működő több mint száz civil szervezet nemcsak a Montázsmagazinban, hanem a város többi sajtóorgánumában is.

Tartozol-e valamilyen irodalmi társasághoz, klubhoz?

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének vagyok a tagja. Havonta eljárok a találkozókra, ahol hallgatóként, versmondóként, könyvbemutató részeseként vagy újságíróként teszem a dolgom. Én lettem a Baráti Kör alapítványának, a Toll és Ecset Közhasznú alapítványnak az új kuratóriumi elnöke. Ez felelősségteljes tisztség. Újragondoltuk a Baráti Kör tevékenységét és megpróbáltuk színesíteni azt. Szeptemberben szerveztünk egy sikeres Versmondó versenyt 50 éven felülieknek, majd novemberben egy Jótékonysági gálaműsort „A magyar kultúra örök” címmel. Ezt is sikeresnek mondhatjuk. Versíró pályázatot írtunk ki, és egy antológiát adtunk ki a Montázsmagazinnal közösen. Azon szerzők szerepelnek benne, akiket már bemutattunk az Íróklubban. Nagyon szép lett az antológia! Itt is köszönetet mondok Király Lajosnak, a Krúdy Kör elnökének a nagyszerű szerkesztői munkájáért. A Krúdy Irodalmi Körön kívül jó a kapcsolatom a Batsányi-Cserhát Irodalmi Társasággal és vezetőjével, Lovag Bornemisza Attilával is.

A november 8-án rendezett Jótékonysági estünk záróképe: Gyalus Erika, Lakó Sándor Kamarazenekar, Csombor Terike …

Milyen terveitek vannak a jövőben?

Szeretnénk, ha minél többen olvasnák a Montázsmagazint, és elnyerhetnénk általa ismerőseink, barátaink és a hirdetők tetszését. A webáruházunkba pedig minél több szép árut és vásárlót kívánok magunknak. Még a könyvkiadás gondolatával is kacérkodunk.

Köszönjük szépen az interjút, és boldog második születésnapot kívánok a Montázsmagazin szerkesztőinek!

Köszönjük szépen! Én pedig megköszönöm mindenkinek, aki valamilyen módon a segítségünkre volt eddig. Azoknak, akik ellenszolgáltatás nélkül küldték írásaikat, interjúikat a Montázsmagazinba, mert maguk is élvezték ezt a tevékenységet. Leginkább Nagy L. Évának tartozom köszönettel, aki az Íróklub rovatban olyan sok kedves íróval, költővel készített interjút, bemutatta őket, és általa nekem is barátaimmá lettek. Ő pedig a magazin részévé vált. Március 2-án 10.30-kor a kecskeméti Szent Család Plébánia közösségi házában együtt szeretnék ünnepelni valamennyiükkel, ahol egyúttal a Lelkünk ünnepnapjai című antológiánk bemutatóját tartjuk majd. Mindenkit szeretettel várunk!

Nagy L. Éva
2014. február 1.


Hozzászólások