Szűcs Judit festőművész alkotásait nézegetve a lélek szabadon szárnyal, a színek gyógyító ereje pedig elfeledteti velünk a hétköznapi gondokat. A Felvidékről származó művész különleges, elgondolkodtató festményeivel a bánhorváti Berkes János Művelődési Házban rendezett kiállításon ismerkedtem meg. Már a meghívón látható festménye is magával ragadott.

 

Úgy tudom, ez az alkotás nagyon fontos számodra. Általa megfestetted mindazt, amit az életről, a mai világról gondolsz. Milyen érzések, gondolatok foglalkoztatnak rohanó világunkkal kapcsolatban? Mit üzen ez a festmény?

Az életünkben csak rohanunk, vannak céljaink, azokat próbáljuk elérni. A művészet viszont megpihentet, kicsit segít abban, hogy megtaláljuk önmagunkat, jókedvre derít, feltölt. Eléggé felgyorsult világban élünk. Érnek minket különböző ingerek, pozitívak, negatívak is, és ezekkel próbálunk megbirkózni, megtalálni az egyensúlyt. Kisebb-nagyobb sikerrel talán sikerül is. A meghívón található festménnyel egyfajta szabadon szárnyalást akartam kifejezni, a kötöttségektől, elvárásoktól való bizonyos szintű elszakadást, megpihenést, feltöltődést. Többek között azt is próbáltam ábrázolni a festményen, hogy fontos elengedni a múltbéli nehézségeket, negatív kötődéseket, melyek visszahúznak, hogy tudjunk tovább létezni, repülni szabadon, mint egy madár. Mert ezek hatására tudunk feltöltődni, fellélegezni, és újult erővel tovább folytatni az utunkat. Nekem ez a festmény ezt jelenti, és ezt az üzenetet szeretném közvetíteni az emberek felé.

Krisztus sírbatétele absztrakt átírással

A tárlaton kiállított képek között olyan munkákra is rácsodálkozhattunk, amelyek híres festők alkotásait absztrakt átírással mutatják be. Gondolok itt Botticelli Vénusz születésének és Krisztus sírba tételének formabontó közvetítésére. Milyen cél vezérel festés során? Mit szeretnél megmutatni az absztrakt átírással?

Egy híres művésztől idézve célom a festés során az volt, hogy „a téma, mint olyan eltűnjön, s formaként nyerjen igazolást”. Munkáim ebben a szellemben dolgozzák fel a kiválasztott műveket – a festői jel létrehozásának, megragadásának szándékával – miközben a téma is lényeges marad számomra.

Vénusz születése absztrakt átírással

A látvány gyönyörű! Talán első pillanatra a színek gazdag világa ragadja meg a látogatókat. Mintha egy templom képes, színes üvegablakait csodálnánk, s csak utána irányul figyelmünk a témára. Bravúrosan játszol a színekkel, formákkal. Az üzenet átadásának miért ezt a módját választottad?

Mint minden festményemnél, az érzelmi hatások átélését próbálom közvetíteni, mert szerintem erről szól a művészet. Belső érzéseim és a látottak egységének hatását próbálom közvetíteni.

Vannak visszatérő, kedvenc témáid?

Visszatérő kedvenceim, témáim általában nincsenek. Éppen az adott helyzet váltja ki belőlem az aktuális alkotást. Azt mondanám, hogy nem a témák azok, amik visszatérnek az életemben, hanem inkább a kialakult egyéni ábrázolás. A családom, barátaim általában bármilyen téma láttán megismerik a festményeimet. Próbáltam már más irányba, stílusba is elrugaszkodni, de mindig visszatérek, vagy éppen becsempészem a festménybe azt, amitől kicsit „Jucis” lesz.

Különlegesek azok a festmények, amelyek speciális szemüvegek segítségével háromdimenziós hatást keltenek, új tereket nyitnak meg számunkra. Kérlek, avass be minket ennek a nem mindennapi ábrázolásmódnak a rejtelmeibe! Honnan ered az ötlet? Mikor kezdtél foglalkozni ezzel a látásmóddal, művészi eszközzel?

A háromdimenziós ötlet véletlenszerű volt. Mindig is próbáltam éreztetni a teret, rétegeket a festményeimen. Keresgéléseim során rájöttem, hogy egy speciális szemüveg segítségével nagyon sok festményemnél még hangsúlyosabbak ezek a terek, részletek és rétegek.

 

  

Már gyermekkorodban is örömmel rajzoltál, festettél. Mi volt az első rajzoláshoz, festéshez kapcsolódó sikerélményed?

Igen, már gyermekkoromban is nagyon szerettem rajzolni. Az első rajzoláshoz, festéshez kapcsolódó sikerélményem egy általános iskolai aszfaltrajzverseny volt, ahol helyezést értem el. Ez azért is fontos, mert azt gondolom, hogy a művészetet pozitívan kell közvetíteni a gyermekek felé.

Művészeti iskolában tanítasz, érthető tehát, hogy fontosnak tartod a gyermekek művészeti nevelését. Miért lényeges a gyermekek viszonyulása a művészethez?

Mint ahogy az előző kérdésnél is kifejtettem, a pozitív közvetítés biztonságot, feltöltődést ad a gyermekeknek, meg nekünk, felnőtteknek is, mint minden más művészeti tevékenység. Segít abban, hogy megtaláljuk önmagunkat, jókedvre derít, feltölt. Ezt elmondhatjuk akkor is, ha egy jó zenét hallgatunk, énekelünk, alkotunk. Nagyon fontosnak tartom főleg ebben a rohanó, elgépiesedett világban. Azt is észrevettem, hogy egy művészeti órán nem csak én tanítok, hanem én is tanulok a gyermekektől.

Művészeti iskolában

Kik egyengették lépteidet a festészet ösvényén? Kik voltak a mestereid?

Középiskolás koromban növendéke voltam Balázs István rimaszombati festőművésznek, aki különböző festészeti technikákat, stílusokat és irányzatokat tanított nekem. További utamat a Nyíregyházi Egyetemen tanító művésztanárok vigyázó és segítő hozzáállása, pozitív impulzusa segítette.

Hol állították ki először a képeidet? Milyen volt a visszhangja?

2014-ben Törökbálinton volt egy kiállításom, ami eredményesen zárult. A helyi újság is megírta az eseményt. 2018 nyarán Bánhorvátiban és Kurityánban volt további kiállításom. Mindhárom kiállításomnak nagyon pozitív volt a fogadtatása.

Legközelebb mikor és hol láthatják az érdeklődők az alkotásaidat?

Legközelebb kiállításom szeptemberben Kazincbarcikán a Mezey Művelődési Központban lesz, ahová újabb festményekkel készülök.

Nagyon megérintettek azok a gondolatok, amelyeket a művészetről vallasz, s ezeket a kiállításon is megosztottad a vendégekkel. Úgy vélem, ez az ars poeticád. Kérlek, oszd meg ezt az üzenetet az olvasókkal is! Mit jelent számodra a művészet? Mi a művészet lényege?

A művészet számomra azért is fontos, mert gyönyörűen hat a lélekre. Úgy gondolom, hogy a művészet szerepe most is ugyanaz, mint száz évvel ezelőtt, vagy mint ezer évvel ezelőtt: segít elviselni a bajokat, gyógyít, feltölt. Segít megtalálni Önmagad! A művészet a klasszikus értelmezésen túl számomra azt is jelenti, hogy minden embernek tovább tudjam adni. Ezt mostanában úgy valósítom meg, hogy élményfestő délutánokat tartok, mert úgy gondolom, a művészet mindenkié, és tapasztalják meg az emberek, hogy a festészet pihentető, képes kiszakítani a mindennapok sodrásából.

Kedves Judit, köszönöm az interjút! Kívánom, hogy képeid gyógyító ereje segítsen elviselni a hétköznapi gondokat, szépsége finomítsa a lelket. További sikereket kívánok!

 

Orosz Margit költő

 

 

Hozzászólások