Az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) újabb rendezvényt tartott augusztus 29-én, csütörtökön a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utca 7. szám alatti patinás olvasótermében.

Lovag Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője köszöntötte a kulturális esemény szép számú résztvevőit, a Jenő községből érkező vendégeket: Keserű Imre grafikusművészt, Kerekes Ildikó polgármester asszonyt, Körmendi Gitta író, költőnőt.

Az est kiváló hangulatához a Budapestről érkező Matus Mihály tárogató- és pánsípművész járult hozzá, akit jól ismernek a székesfehérváriak, hiszen már több alkalommal elvarázsolta a közönséget muzsikájával. Elsőként tárogatón játszott, majd megszólaltatta a csodálatos pánsíp hangszerét is.

Sipos Mari elmondta:

Mai meghívott vendégemet, Keserű Imre grafikusművészt egy közös ismerős, Oravecz Jutka mutatta be, hívta fel a figyelmemet arra, hogy Jenő községben él egy alkotó, akit a sors igen nagy tehetséggel áldott meg. A világhálón felvettük a kapcsolatot, de személyesen is találkozhattunk Jenőben Keserű Imre tárlatán, ahol a településen élő lakosok mint egy nagy család, tisztelték meg Imre kiállítását. Jenő község polgármester asszonya, Kerekes Ildikó mondott ünnepi köszöntőt a teltházas tárlat megnyitóján. Ott született meg a döntés és egyben a felkérés is, hogy itt az ősi koronázó városban, a Vörösmarty Mihály Könyvtár patinás olvasótermében is bemutatkozhasson nagyérdemű közönségünk tiszteletére Keserű Imre az alkotásaival. A „Grafitnyomok” című ünnepi kiállítás megnyitójára csütörtökön került sor a Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében.

Keserű Imre csatlakozott az ŐsfAlköz lelkes tagjai, alkotói közé, valamint az országos Cserhát Művész Társasághoz, ahol a tavaszi gálán jó néhány alkotását szakmai zsűri értékelte, melyeket kiválónak, kiállításra alkalmasnak ítéltek. Imre az őszi Cserhát pályázaton is megméretteti magát, de egy antológiában is szerepelni fog számos alkotása, amely az ötven éves Cserhát Művészkör jövő tavaszi gáláján kerül bemutatásra és átadásra.

Az ünnepi kiállítás megnyitóján Körmendi Gitta költő, író saját verseivel tette még emlékezetesebbé az eseményt. Majd Sipos Mari felkérte Jenő község polgármester asszonyát, Kerekes Ildikót, hogy mutassa be a kiállító alkotót, Keserű Imre grafikusművészt. Kerekes Ildikó beszédében hangsúlyozta:

“Figyelmességben és összefogásban nőttem fel ebben a faluban, úgy, mint Imre is. Az alkotó 2018 decemberében felajánlást tett kis közösségünk temploma részére, ami maradandó, hiszen egy bibliai témájú nagyméretű grafikát adományozott. Ezt láthattuk az év eleji kiállításon, a kép azóta már a katolikus templomunk dísze.
Keserű Imre születésétől fogva Jenő község lakója, azonban a tehetsége még számomra is rejtély volt egészen az első kiállításáig. Gyermekkorában édesapja műszaki rajzainak hátlapjára készítette el alkotásait, vagy a lányok emlékkönyvének sarkába írt és rajzolt. A fiatalok részére kialakított terem falára megfestette a Csillagok háborúja című filmnek a képeit.
Imre egy igazi közösségi ember, aki civil életében egy hatalmas kamion járművel rója szorgalmasan a kilométereket a hazai és a külföldi utakon.
Büszkék vagyunk Imre munkásságára és valljuk: Barátság és művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes!”

Lovag Dabóczy Gergely költő, festőművész, kiváló versmondó, az ŐsfAlköz tehetséges, többszörösen kitüntetett alkotója ezúttal is nagy átéléssel szavalta el Reményik Sándor: Keserű szívvel című versét, köszöntve a kiállító művészt és nagyérdemű közönségét. Sipos Mari az ünnepi ceremónia után megnyitotta Keserű Imre tárlatát, amelyet szeptember végéig tekinthetnek meg a könyvtárba látogató érdeklődők. A Vörösmarty Mihály Könyvtár és az ŐsfAlköz díszes Emléklapját Magony Imre olvasószolgálati könyvtáros adta át Keserű Imrének bemutatkozása alkalmából.

A rendhagyó programot követően az ŐsfAlköz tagsága sok szeretettel és tisztelettel köszöntötte születésnapja alkalmából Lovag Sipos Marit, a Római Sas Birodalma és Rend Quaestor Priorját, a Cserhát Művész Kör többszörösen kitüntetett író, költőjét, festőjét az Ősfehérvár Alkotóközösség megálmodóját, létrehozóját, vezetőjét, a programok szervezőjét.

Lovag Csató József újságíró, író, a Római Sas Birodalma és Rend Quaestor Priorja mondott köszöntőt, amelyben sok boldogságot, örömöt, jó erőt és egészséget, további sikeres kulturális, szervezői és alkotó munkát kívánt az ünnepeltnek. Ezt követően lovag Mudrony Alojzia, a Római sas Birodalma és Rend Quaestora születésnapi dallal, és az ünnepi torta átadásával köszöntötte az ünnepeltet. Az ŐsfAl tagok közül lovag Tamás Ferenc író, költő, lovag Dabóczy Gergely író, költő, festőművész, Bene Edit író, költő, fotós, Kincses Kati versíró, Szőcs Sarolta költő, festőművész, kézműves alkotók verseket olvastak fel Sipos Mari költeményeiből.

Berta István fotós egy színes virágos bekeretezett képével ajándékozta meg az ünnepeltet. Mónos Jenő olajjal készült alkotást adott át, Szőcs Sarolta gyöngyből készült ékszerrel, és egy saját vers írásával, annak átadásával köszöntötte Sipos Marit. Pásztor Judit mandalaművész saját alkotásával kedveskedett. dr. Varga Józsefné Jucika, Igaz Gyöngyi édes finomságokkal, a fiúk egy-egy szál rózsával és mindenki más jókívánságokkal köszöntötték az ünnepeltet. Keserű Imre egy grafikai alkotásával lepte meg Sipos Marit, aki örömmel fogadta az ajándékot. Mudrony Alojzia, az ŐsfAlköz dalos pacsirtája pedig énekével is bearanyozta az estet.

Az esemény hivatalos része fotózással, az emlékkönyvekben történő bejegyzésekkel, majd fehér asztal mellett finom édes, sós sütemények, frissítő italok fogyasztásával folytatódott.

Az ŐsfAlköz következő irodalmi estje szeptember 26-án, csütörtökön 17.00 órakor kezdődik a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében. Lovag Kanizsai K. József író, költő mutatja be írásait, verseit.

 

Csató József

 

 

Hozzászólások