Kelemen Kata Ferenczy Noémi-díjas textilművész Válogatás (1985-2015) című kiállítása Szigetszentmiklóson látható november 5-től.

kekakiall

Megnyitó ünnepség: 2015. november 5. csütörtök 18 óra

Kiállítást megnyitja: Novotny Tihamér művészeti író

Közreműködik: Lejtényi Ágnes és Darvassi Andrea, az Ádám Jenő
Zeneiskola tanárai.

Különlegesség, hogy a tárlaton megtekinthető a mindösszesen
egyszer kiállított, az Evangélikus Országos Múzeum tulajdonát
képző PÁROS KŐ (textil, vegyes technika 62,8 x 43 cm) című alkotás.

 

“A kiállításnak a Válogatás címet adtam, mert 30 év munkáiból állítottam össze. Számomra is izgató kérdés, hogy ilyen időintervallumot átölelve milyen lesz a kiállítás összképe. Ezek a textilek eddig még sohasem szerepeltek együtt. A 80-as évek transzparens kísérletei során szerzett tapasztalatok a későbbi textiljeimben is jelen vannak; elsősorban a rétegek, áttetsző anyagok használatára gondolok. Csak közben mindez kiegészült a jelekkel.” – Kelemen Kata

 

Zenével fűszerezett megnyitó

Goldmark Károly Négykezesének fülbemászó dallamai töltik meg a kiállítóteret. Közreműködnek: Lejtényi Ágnes és Darvassi Andrea, az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai. Ritkán felcsendülő művek ezek, pedig kikapcsolódás zenésznek és közönségének egyaránt. A műválasztással a zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójára emlékezünk.

Goldmark Károly Keszthelyen született és Bécsben halt meg. Hegedűjátékosként gyermekkorában felhívta magára a figyelmet. A bécsi konzervatórium falai között művészi szintre csiszolta hegedűjátékát és jártasságot szerzett a zeneszerzés területén is.

 

Az előadókról:

Lejtényi Ágnes az Ádám Jenő Zeneiskola zongora tanára. Korrepetitorként sok szép koncerten és kiemelkedő versenyen közreműködött az iskola növendékei mellett. Zenész családban él, fia klarinét tanulmányokat folytat a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Fontosnak érzi továbbképzését zenei fejlődése érdekében. Jelenleg a pécsi Zeneművészeti Egyetem korrepetitor szakának MA hallgatója.

Darvassi Andrea az Ádám Jenő Zeneiskola zongora- és szolfézs tanára. Növendékei számára zenésztárs mind a tanórákon, mind a zeneiskolai hangversenyeken. Amatőrökkel szívesen muzsikál: aktívan éneklő kórustag, valamint zongorakísérő egy gyermekkórus mellett. Különösen érdeklődik gróf Zichy Géza, a balkezes zongoraművész és Liszt-tanítvány élete és művei iránt. Előadásai és kamarakoncertjei alkalmával szívesen játszik maga is egy kézzel, balkezes zongoraműveket

Helyszín: Szigetszentmiklósi Városi Galéria (2310 Szigetszentmiklós, Tököli u.19.)

Hozzászólások