Kecskeméti Lemezbörze az Ifjúsági Otthonban – A HELPI Ifjúsági Fejlesztő Műhely képviselőit kérdezem az általuk meghirdetett okos és jó kezdeményezésről.

 

lemezborze1

 

Hogy jutott eszetekbe feltámasztani a bakelit lemezeket Csipkerózsika-álmukból?

A hanglemezgyűjtés nem állt le abban az időszakban sem, amikor a cd, az mp3, vagy a letöltés élte virágkorát. Különböző motivációból, érdeklődésből adódóan mindig volt egy réteg, aki kereste és gyűjtötte ezeket a lemezeket. Az elmúlt pár évben pedig úgy tűnik, újra reneszánszát él a hanglemezkiadás. Nagy üzletláncok is beveszik az árukészletükbe a vinyl – közismertebb nevén bakelit – lemezeket. Az új lemezek forgalomba kerülése mellett fontos egy saját lemezgyűjtemény kialakításában a használt, régi, legendás lemezek felkutatása is, számos szakbolt, bolhapiac, lemezbörze add teret ehhez.

Gyűjtőként mindig nagy örömmel utazik az ember a más városokban szerveződő lemezbörzékre. A lemezgyűjtés egyik legizgalmasabb pillanata, amikor az ember kitúrhatja az előtte álló lemezes ládából azt, ami számára fontos, érdekes, régóta keresett darab, vagy éppen egy figyelemfelkeltő újdonság. Ezt az élményt szeretnénk behozni a városunk életébe!

 

lemezborze02

Mivel teszitek csábítóvá a rendezvényt? Kiknek hirdetitek meg? Gondoljátok, hogy még messziről is eljönnek kincset keresni?

A börze kísérő programjaként szeretnénk kialakítani egy zenehallgató sarkot, és a résztvevők számíthatnak pár adventi meglepetésre is.
Hogy kiket várunk? Mint ez a börze küldetésének leírásában is olvasható, szeretnénk Kecskemétre hívni az ország és térség lemezkereskedőit, akik alapos munkával tematizált lemezes ládáikkal várják a gyűjtőket, zenekedvelőket, alkalmi vásárlókat. És e mellett várjuk az alkalmi árusokat is, akik az otthon porosodó, lappangó lemezgyűjteményeket hozzák el, hogy az általuk újra forgalomba hozott fekete korongok megtalálhassák új, lelkes tulajdonosaikat.

Elképzelésünk szerint a kereskedők mellett eljön akár egy fiatal is, aki zsebpénzt szeretne keresni, elhozza az otthon, a garázsban porosodó lemezeket, hogy azokat eladja. Vagy lehet ez egy családi program is, mint ahogy a jelentkező árusok között már van egy lány, aki az apukájával jön, és áll be az árusok sorába. A börze előzetes hirdetése során budapesti, pécsi, debreceni érdeklődőink is voltak, a jelentkező árusaink jellemzően kecskeméti és régióbeli emberek.

A karácsony közelsége előnyt és hátrányt is jelenthet a rendezvényeteknek. Az alkalom kiváló, de nagy a konkurencia az ajándékpiacon.

Természetesen a karácsonyi ajándék-kínálatban széles a választék, de ha valaki szeretne időtálló, különleges ritkaságot ajándékozni, annak ott a helye a Kecskeméti Lemezbörzén.

Mikor és hova várjátok a vevőket és az eladókat? Hogyan fog működni a vásár?

A rendezvény helyszíne Kecskeméten az Ifjúsági Otthon tükörterme, időpontja 2016. november 27., advent első vasárnapja. Az árusokat 9 órától várjuk, a vevők, gyűjtők és érdeklődők 10 és 16 óra között böngészhetik a kínálatot. A börzét úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos piacot, ahol az árusok kígyózó asztalsorai között kereshetik a vevők a számukra értékes portékát.

Az érdeklődők hová fordulhatnak további információért?

Az érdeklődők plusz információkat a facebook Kecskeméti Lemezbörze csoportjában találhatnak, vagy kérdéseiket a lemezborze@hirosagora.hu mail címen tehetik fel nekünk.

 

Válaszok: Németh Ábel és Borda Balázs szervezők

 

 

Hozzászólások