Kecelen harmadszorra került megrendezésre a Halászléfőző Verseny a Natura Halászcsárda és Horgászpark udvarán, melyet több kísérő rendezvény színesített. 

 

halaszlefozo02

 

Idén 18 csapat 220 fővel indult a Halászcsárda udvarán megtartott versenyen, ahol mindenki ismét bebizonyíthatta, hogy ő főzte a legjobbat.

A családok, barátok találkozása felidézte a régi közös emlékeket, hiszen ebben a rohanó világban – ha még egy pár órára is – nem egyszerű megtartani vagy visszahozni a régi fontos kapcsolatokat.
A halászlé legfontosabb alapanyaga a hal és a pirospaprika. Mint hagyomány egészen „fiatal”, nagyjából kétszáz éves. De nem mindegy, hogy milyen minőségű a hal és a paprika.

Ez a fűszer a 16-17. században először dísznövényként került az országba egy-egy főúri kert díszeként, majd a szegedi embereknek és a szerzeteseknek köszönhetjük elterjedését. Előbb gyógyszerként, később, a 19. század kezdetén ételízesítőként folytatta útját.

 

halaszlefozo01

 

A számos szakmai elismerést kapott már a zsűri elnöke, Németh József, aki hitvallásának tekinti, hogy a gasztronómia egy nép nemzeti kincse, melyet ápolni szükséges, és nemzedékről nemzedékre tovább kell adni.

A Venesz-díjas mesterszakács (Kalocsa), a zsűri elnöke által vezetett értékelő bizottságnak Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere is részese volt. Feladatuk volt az ételek ízlelése, amelynek során több szempontot is figyelembe vettek (íz, szín, halak minősége, stb.), majd kiválasztották és felállították a sorrendet a legjobb tudásuk szerint.

 

halaszlefozo04

 

A halászléfőző versenyen elért eredmények:

• Első helyezést ért el Németh József (buszos Józsi) és csapata (Kecel)
• Második lett Flaisz István (BP) és csapata (Kecel)
• Harmadikként szerepelt Bleszák Gábor és csapata (Kecel)

• Különdíjas lett a Kürtőskalács-készítő és csapata.

• Diplomát kapott Vulman József (Buci) főszervező és csapata. Ezzel az elismeréssel meghívást kapott a szeptember 17-én a paprika városában, Kalocsán megrendezésre kerülő XX. Paprikás Ételek Főzőversenyére.

A helyezettek díszes serleget és elismerő oklevelet vehettek át!
Bródy Sándor, a híres író így vélekedik a halakról és a halas ételek készítésének művészetéről: „A hal a férfiak külön kultusza”.
Igen, ez így van, de a hölgyek technikai segítségével történik mindez!
E mellett a versenyre látogató vendégeket egész napos színes programok várták: volt arcfestés, íjászkodás, lovasbemutató.

 

halaszlefozo05

 

Lovasbemutató:

Mint mondják, egy ló lovas nélkül is ló, akinek kecses tartása van, de a lovas ló nélkül csak egy egyszerű ember.
Három gyönyörű paripa és lovasai kápráztatták el a közönséget!

Nagy József (Fülöpháza) – lova Pejkó
Romsics Norbert (Dunapataj) – lova Tücsi
Tábit Zsolt (Fábiánsebestyén) – lova Dinár

Látható volt:

Lófektetés: Régen, gyakran előfordult, hogy a betyároknak rejtőzködniük kellett lovaikkal a pandúrok elől, csendben és nyugodtan egymás mellett feküdve, hogy ne árulják el hollétüket.

Lóültetés: Ami nehéz, és természetellenes pozíció a ló számára.
Ezt követően a poharas vágtát tekinthették meg a nézők, egy vízzel teli pohárral vágtáztak a lovasok.

 

halaszlefozo03

 

A kapcsolat a lovasok között a közös munkahely volt. Most csak szabadonfutóként vannak együtt, de szívesen vállalnak bemutatókat is. Tervben van, hogy akár külföldre is mennek, ha hívják őket. A lovasbemutató végén a lovak és gazdájuk egy tiszteletkörrel köszönte meg a nézőknek a részvételt!

Egy népi idézet szerint: 

“Ha egy ló társává fogad, neked adja mindenét: erejét, kitartását, vad szellemét. De cserébe nem kéri el mindened, elég neki a megbecsülő szereteted!”

 

 

halaszlefozo06

 

Az egész napos változatos zenei programokban fellépett a Szélkakas citerazenekar, a Bogárzó citerazenekar, Maci Laci Band, KecelBeat, majd Várhegyi Gábor (Gabriello), aki az elmúlt évben már vendég volt a városban, és Vass Virág lépett színpadra. A rendezvény zárásaként a Maci Laci Band húzta a talpalávalót!

A halászléfőző verseny további képei ITT tekinthetők meg.

 

Herczegné Ősz Erzsébet, Kecel

 

 

Hozzászólások