A méz és a méhészet a központi témája a pénteken kezdődött háromnapos kárpát-medencei mézfesztiválnak Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

A mézfesztiválra a hazai termelők mellett a határon túlról – Muravidékről, Ipolyságból és a Felvidékről – is érkeznek méhészek. A látogatók így a Kárpát-medence legkülönbözőbb fajtájú és ízesítésű mézeit és méhészeti termékeit kóstolhatják meg.

A hagyományos mézkóstolás, mézek vására mellett kulturális programokkal is várják a közönséget, így a kicsiktől az idős korosztályig mindenki megtalálja a kedvére való programot. A gyerekek kézműves foglalkozásokon süthetnek mézeskalácsot, vagy gyertyát önthetnek méhviaszból.

Pénteken a szakmai programok jegyében telt a nap. A méhészeknek szóló előadásokat, fórumokat a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete szervezte. Szombaton délelőtt a mézlovagrendek Zalaegerszeg belvárosában vonulnak fel. A Keresztury Művelődési Központban a Kis Hétrét együttes és a Kiskalász zenekar ad gyermekműsort, vasárnap pedig egy vásári bábjátékot mutatnak be.

A fesztivál vendége lesz Lovász Andrea mézkirálynő. Tóth Endre mesterszakács az erre a célra kialakított látványkonyhában mézalapú ételeket főz, amelyeket természetesen meg is lehet kóstolni.

 

 

Forrás: MTI

2012. november 30.