Karinthy100 – 2021. június 2. Karinthy Ferenc „Cini” 100. születésnapja. A pandémia okozta kényszerszünet utáni első és igazán szokatlan, élő sajtótájékozatatóját tartotta a Karinthy Színház.

Karinthy100 – Karinthy Ferenc – becenevén Cini – Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg, Karinthy Frigyes fia és Karinthy Márton édesapja.

karinthy100

E születésnap okán Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója bejelentette: az általa vezetett teátrum és a Karinthy Színház egy kooperáció keretében műsorára tűzi Karinthy Ferenc két egyfelvonásos darabját, a Gellérthegyi álmokat és a Dunakanyart.

Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője kezdeményezte a különleges együttműködést a két teátrum között, hogy méltóképp tiszteleghessenek a híres Karinthy-dinasztia különleges tehetségű tagjának írói nagysága előtt.

Sokat játszott és rendezett is a Karinthy Színházban, és mintegy tíz évvel ezelőtt már volt egy közös bemutató a kecskeméti teátrummal.

A Kecskeméti Nemzeti Színház a 125. évadát ünnepeli a következő szezonban, amely a Karinthy Ferenc-jubileum mellett a 2022-2023-as Petőfi-bicentenáriumot is a fókuszába helyezi.

karinthy100

Galambos Attila, a kecskeméti színház irodalmi vezetője felidézte, hogy Karinthy Ferenc számos színmű-adaptációt készített a kecskeméti teátrum számára, az általa írt darabok közül 1970-ben mutatták be a Budapesti tavaszt, 1980-ban a Gellérthegyi álmokat.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélt arról, hogy a színházat alapító Karinthy Márton 2019-es halála után az MTT lett a Karinthy Színház fenntartója és tulajdonosa, ami – mint fogalmazott – különleges felelősség a Társaság számára, hiszen először végzett működtető-felügyelő funkciókat egy színházban.

A mögöttük álló átmeneti időszakban Karinthy Vera, Karinthy Márton lánya, valamint egy művészeti tanács dolgozott együtt a jövőbeni működés megtervezésében.

Bakos-Kiss Gábor vezette a színházat ebben a most záruló szezonban, a pandémia miatt mindössze egy bemutató volt csak. Ő július 1-től a Győri Nemzeti Színházat fogja igazgatni.

Két egyfelvonásos darabot tekinthet majd meg a közönség: a Gellérthegyi álmokat és a Dunakanyart. A rendező a Nádasdy Kálmán-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes művész Nagy Viktor lesz, akinek nevéhez számtalan zenés és prózai produkció sikere köthető országszerte, és a Kecskeméti Nemzeti Színházban is visszatérő alkotó.

(Ezekből a művekből “olvasópróba részeleteket” láthattak a nézőtéren ülők.)

A világsikerré vált Gellérthegyi álmokban egy szökött katona és egy üldözött lány találkozásának válunk szemlélőivé. A két idegen az ostrom alatti Budapest romos gellérthegyi villájában botlik egymásba. Miközben félnek a kinti történésektől, egymástól is tartanak, de a helyzetből nincs kiút, tovább nem állhatnak. Ebben a különös közegben lassan szerelem bontakozik ki a két fiatal között, akik közösen építgetett fantáziavilágukba menekülnek.

Mialatt rommá lövik a várost, megismerjük a két sorsot, a két embert, bujkálásuk okait, vágyaikat, terveiket, valamint szemtanúi lehetünk egymáshoz fűződő ambivalens érzéseik hullámzásának. Az előadásban a Kaposvári Egyetemen frissen végzett színművészeket, Szabó Dorottyát és Varga-Huszti Mátét láthatják majd a nézők.

A Dunakanyarban ugyancsak egy véletlenszerű találkozást követhetünk nyomon. A Dunakanyar egyik presszójába betoppan egy férfi kávézni. A forró fekete ital elfogyasztása közben beszélgetés formálódik a Vendég és a Kávéfőző között. Hogyan alakul tovább az este? Meddig halad párhuzamosan a két életút? Hajdú Melinda és Aradi Imre, a Kecskeméti Nemzeti Színház társulati tagjai tolmácsolásában megtudjuk.

Galambos Attila és Karinthy Vera

A június 2-ai, budapesti sajtótájékoztatón részt vett Karinthy Ferenc unokája – Karinthy Vera – és dédunokái is, betekintést engedve a családi emlékekbe, s bemutatva Cinit (Karinthy Ferenc beceneve) mint családtagot.

Az esemény keretében nemcsak az együttműködést hirdette ki a két teátrum, hanem a Karinthy Színház új igazgatójának kilétét is felfedték. Karinthy Márton halálát követően Bakos-Kiss Gábor állt a fővárosi társulat élére. Nyáron pedig Berettyán Nándor veszi át a direktori teendőket, akit a Karinthy Színház új tulajdonosa, a Magyar Teátrumi Társaság kért fel a feladatra.

Video: Berettyán Nándor “székfoglalója”.

“Karinthy Márton csaknem négy évtizeden át modern polgári, színészcentrikus színházat vezetett. Szeretném ezt tovább vinni, emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak.” 

Berettyán Nándor

1992-ben született Debrecenben. Gyermekkorát Balmazújvárosban töltötte, itt járt általános iskolába. 2011-ben érettségizett a debreceni Ady Endre Gimnáziumban. Érettségi után a Debreceni Egyetem magyar szakán tanult 1 évig. 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetem színész szakán. 2017-től a Nemzeti Színház tagja.

2021. július 1-től a Karinthy Színház igazgatója.

Fontosabb színházi szerepei:

 • Egy ember az örökkévalóságnak (2019) – William Roper
 • Az ember tragédiája (2018) – Lucifer
 • Egri csillagok (2018) – Bornemissza Gergely
 • Csíksomlyói passió (2017) – Krisztus
 • III. Richárd (2017) – Polgár
 • Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke (2017) – Chérubin, a grófné keresztfia
 • Cyrano de Bergerac (2016)
 • Psyché (2015)
 • Éden földön (Hany Istók legendája) (2015) – Istók
 • Körhinta (2015) – Bíró Máté
 • Isten ostora (2014) – Püspök
 • Fekete ég – Molnár Ferenc: A fehér felhő (2014)
 • János vitéz (2014) – Rablóvezér

Forrás: wikipedia

Sajtótájékoztató után Palacsinta-tortával keveskedtek meghívóink – mely 40 darab palacsintából állt. Karinthy Cini ugyanis ennyit evett meg egyszerre a családi legendárium szerint.

Fotók: ifj. Háry Péter

Karinthy100

Antalffy Yvette (a fotók és a videó a szerző felvételei)

Hasonló cikkünk:

A Karinthy Színházban bemutatták Aszlányi Károly komédiáját

 

 

Hozzászólások