A Péter, avagy szélhámos kerestetik című darabot október 28-án mutatták be a Karinthy Színházban. A dramaturg Deres Péter, a rendező Karinthy Márton.

peter1

Forrás: Karinthy Színház

 

A szerző, Aszlányi Károly 1927-ben, 19 évesen A hóember című írásával díjat nyert a Nyugat novellapályázatán. Alig volt 22 éves, amikor 1930-ban bemutatták a Szélhámos kerestetik című darabját a Nemzeti Kamaraszínházban, mely azonnal siker lett. Igazán ez a műve tette őt íróvá. Aszlányi Károly az egyik álneve volt, de Kirk Van Hossum álnéven is jelentek meg regényei. 14 regény, műfordítás, két színmű, Nyugat-beli megjelenések, sőt filmek is fűződnek a nevéhez.

 

Aszlányi Károly (Születési neve: Ausländer Károly) (1908-1938) magyar író, színműíró, újságíró. Apja Aszlányi Dezső (1869–1947) költő, filozófus volt. Kiváló humorista volt; hatott rá az angol humor és az amerikai filmburleszk, ezek megoldásait azonban tősgyökeres pesti humorral adta elő…
Élt Bécsben és Németországban, Dániában zeneiskolába is járt. A Sporthírlap belső munkatársa is volt. (Forrás: Wikipédia)

 

Aszlányi Károly Péter című szélhámos-komédiája egy olyan korrupcióba és panamavilágba süllyedő Magyarországot mutat be, amelynek kapcsolatrendszerét kizárólag a napi érdekek és a személyes összefonódások irányítják. Péter, az Üreghy család váltóhamisítással megvádolt unokaöccse, Amerikába hajózik. Börtönbüntetését más üli le helyette. Az ál-Péter azonban kijön a börtönből és az Üreghy család hathatós támogatásával megkezdi saját üzletének a kiépítését. A két Péternek egy idő után azonban szembesülnie kell egymással és mindazzal, ami körülveszi őket….

Karinthy Márton rendező jó érzékkel választotta ki a darab szereplőit, az Üreghy család tagjait, a sógort, a sógornőt, az inast, a börtönőrt, az alázatoskodó börtönigazgatót és a csőbe húzott Dr. Kovács Péter geológust. Sármos fiatalemberek és szépséges lányunokahúgok versengése folyik a színpadon, a legújabb színészgeneráció igazán tehetséges megformálásaiban.

peter4

Nem is gondolnánk, hogy az 1920-as évek világválságának idejéből való a darab. Olyan érzésünk lehet, mintha a való világ ismételné száz évenként önmagát.

Csak a technológiai környezet változik, az emberi gyarlóság nem.

Egy-egy jelenetben hallhatunk ki-kiszólást a darabból a mai viszonyokra való finom utalással. (Nemzeti Börtön felírat vagy, hogy az olajbizniszből meggazdagodó fiatalember akár miniszterelnök is lehet előbb-utóbb, vagy az olajkonszern avatásán a nemzetiszínű szalag aranyollóval való elvágása.)

A szereposztás

karinthylogo
Ez az igazi vérbeli vígjáték két felvonásban október 28-tól látható a Karinthy Színházban.

Antalffy Yvette

Hozzászólások