Karácsonyi manók – Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is a manók.

Ahogy közeledik az év vége, egyre több üzlet kínálatában bukkannak fel kisebb-nagyobb, fehérszakállas manófigurák, általában filcből, posztóból, hogy ajtó, ablak mellett állva vagy éppen egy szekrény tetején üldögélve várják együtt a családdal a karácsonyt.

De vajon mit kell tudni a karácsonyi manókról?

Egy régi Mikulás-versben, amelyet az amerikai író, Clement Clarke Moore jegyez, jelent meg első ízben a karácsonyi manó fogalma. Ebben a versben maga a Mikulás is egy pici, idős, jókedvű manó volt, aki 8 apró rénszarvas által húzott kicsiny szánon érkezett, színes bundákba öltözve. A jól ismert piros Mikulás-ruha eredetileg egy XIX. századi illusztrációjából ered, de a mai napig szimbolikus Mikulás-képet a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya hozta be a köztudatba.

A Mikulás a legenda szerint az Északi-sarkon dolgozik, az ajándékok elkészítésében pedig manók segítenek neki. Egyúttal ők a felelősek azért, hogy megfigyeljék, jól viselkednek-e a kisgyerekek. Segédkeznek az ajándékok házhoz szállításában is. Egy ideje azonban új hagyomány indult- 2005-ben ugyanis született egy mese: Elf on the Shelf, azaz Manó a polcon címmel, amely sok családban világszerte új karácsonyi hagyományt teremtett.

A csintalan pirosruhás manók ugyanis december 1-én beköltöznek a rájuk bízott gyermekekhez, és Mikulás vagy karácsony napjáig figyelik őket, és jelentenek róluk a Mikulásnak. S hogy nekik már ne kelljen rosszalkodniuk, a manók követnek el helyettük mindenféle csínyeket. Az Elf-láz Magyarországot is elérte, egyre többen vágnak bele a „manózásba”, a gyermekek legnagyobb örömére.

karacsonyi manok

Karácsonyi manók

Az Elfek karcsú, piros ruhás, esetleg csíkos harisnyás gyermekarcú manók, pufók, szakállas társaik viszont egy másik, természetesebb vonalat követnek, ők a skandináv hagyományokból született manók. A skandináv mítosz szerint számtalan manó segíti a mindennapokat. Ott van a Gårdstomte, vagyis az udvari manó, aki a gazdaságokban dolgozik, Hustomte, a házimanó, aki az alagsorban vagy a tetőtérben él és arról gondoskodik, hogy mindig tiszta legyen a ház.

Ugyancsak fontos lény az erdei manó, vagyis a Skogstomte, aki régi rönkökben, fák odvában lakik, és az erdő állatainak biztonságára vigyáz, gondoskodik táplálékról, figyelmezteti őket a veszélyre. Jultomte, a karácsonyi manó pedig a kedves gyerekeket keresi fel, igaz, nem a kéményen át érkezik, hanem simán bekopog az ajtón, eszik egy kis vajas-mandulás zabkását, majd átadja az ajándékokat.

Ezeknek a figuráknak a keveredéséből született meg a svéd grafikus, Viktor Rydberg rajzai alapján 1881-ben a ma ismert svéd Mikulás, Tomte alakja, aki piros sapkában, zöld kabátban, barna nadrágban és nagy faklumpában kopog be a házakhoz karácsonykor az ajándékokkal.

Nem csoda tehát, hogy az 50 éves múltra visszatekintő svéd Fyrklövern porcelán alkotóit is megihlette a manó téma. A csodaszép karácsonyi motívumok mellett az Åsa Christmas kiemelkedő népszerűségnek örvend, melyet Anne Rooslien képzőművész álmodott meg a svéd családi porcelángyár számára. A mintákat Åsa Götander kézzel készített gyapjú manói inspirálták, egyenesen a smålandi erdőkből, de a kollekció népszerűsége ma már bőven túljutott Svédország határain túl.

A készlet különböző, változatos darabjain aranylóan fénylő fenyőágak és havas tájak között találkozhatunk a manókkal: Vilma, Valter, Viktor, Viktoria, Valle és Olle – ők varázsolják elbűvölővé ezt a kollekciót. Kávéscsésze, forraltboros bögre, szív alakú kínáló tálak, talpas süteményestál, desszertes tányérok segítenek varázslatossá tenni az ünnepvárást.

Karácsonyi manók

A svéd karácsony elengedhetetlen kelléke a vajas-mandulás zabkása mellett a forralt bor, és egy különleges keksz, amelyet a manóknak szintén előszeretettel kínálnak.

Mézeskalácsos keksz mandulával és tőzegáfonyával

Hozzávalók: (kb. 40 db kekszhez)

  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 bögre (2 dl) kristálycukor
  • 3 tojás
  • 4 bögre búzaliszt
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliáscukor
  • ½ teáskanál só
  • 2 dl hámozott pirított mandula
  • 100 g tőzegáfonya
  • 1 mokkáskanál liszt az áfonyához

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Morzsoljuk össze a cukrot és a vajat, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. A száraz összetevőket öntsük egybe, keverjük el, majd dolgozzuk össze a vajas-tojásos keverékhez.

Az áfonyákat szórjuk meg a pici liszttel, majd dolgozzuk bele a tésztába a pirított mandulákkal együtt. Az elkészült tésztát osszuk 3 egyforma részre, sodorjuk hosszúkás alakúra, majd helyezzük őket kivajazott, vagy sütőpapírral letakart sütőlapra.

Süssük kb. 15-20 percig. Ha elkészült, vegyük ki a tepsit, és a sütőt zárjuk el. Kis ideig hagyjuk hűlni a süteményeket, majd szeleteljük fel őket kb. 2 cm vastagságú darabokra. Az így elkészült biscottikat tegyük vissza a még meleg sütőbe egy rövid időre, hogy kellőképpen kiszáradjanak, és finom ropogósak legyenek. Tökéletes kísérője lesz a forralt bornak!

 

Forrás: Arteregó Kft.

 

Hasonló cikkünk:

A skandináv design csodái