Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci című “Zenés bohóságát”2016. január 15-én, pénteken 19 órakor mutatják be az Újszínház nagyszínpadán Beke Sándor rendezésében.

Kakuk Marci_arculat_web

 

Tersánszky Józsi Jenő (1888–1969) foglalkozását tekintve író volt – amúgy pedig lump és svihák, meg léha és bohém. Egyszer még öngyilkosságra is vetemedett (beugrott a Dunába…), no ebből a kalandból végül házasság lett.

Íróként nagy tehetségű volt, témáért nem kellett a szomszédba mennie: elég volt belenézni a tükörbe, s máris láthatta nagy hősét, Kakuk Marcit, aki csak abban különbözött Tersánszkytól, hogy foglalkozását tekintve inkább csavargó volt – amúgy pedig lump és svihák, meg léha és bohém.

Tersánszky Józsi jenő

Azt még a kisiskolások is tudják, hogy a magyar irodalom legnagyobb triója a Krúdy-Tersánszky-Márai hármas volt – mármint, ami a magasságukat illeti: mindhárman 190 centi körüli magasságúak voltak.

Az írástudás és a magasság mellett összekötötte még őket a fröccs szerepe is.

Hogy Szakács Tibor, az Újszínház művésze szokott-e írni vagy éppen fröccsöt inni, azt nem tudjuk – de a magassága bizonyosan megvan ahhoz, hogy e három író bármelyikét eljátssza.
Kakuk Marcit meg pláne el tudja majd játszani, éppen ezért esett rá a választás.

Az Újszínházban ő lesz Kakuk Marci. És ez nem véletlen.

szakács tibor

Szakács Tibor ugyanis mindent tud a színpadon: elsőként a Táncművészeti Főiskolán végzett (az Opera balett-társulatának volt a tagja) aztán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is diplomázott, no és zenekara is volt, énekelt is – sőt: ma is énekel az Újszínház szupervokáljában.

Három gyönyörű nő között ott van ő, egy szem férfiként…
Nos, Szakács Tibornak most majd mind a táncosi, mind a színészi, mind az énekesi tudására szüksége lesz – sőt még a szívtiprásban is helyt kell állnia, miként Kakuk Marcinak.

Hogy miről is szól a Kakuk Marci?

Hát mindarról, amiről itt fentebb szó esett, s amit direkt az Újszínház művészének írt a szerző, jóllehet ezt ő még nem tudhatta…

Rendező: Beke Sándor
Bemutató: 2016. január 15. péntek 19.00
Újszínház, Nagyszínpad

Hozzászólások